PDSZ: A szülők ne küldjék a gyerekeket óvodába, iskolába, és kérjék, hogy igazolják a gyerekek hiányzását!

oktatás
2020 november 08., 12:43

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásban kér minden szülőt, hogy: „Ne küldje óvodába, iskolába a gyermekét! Kérjék az óvodavezetőt, igazgatót, hogy igazolja a gyermekek hiányzását!”

A PDSZ szerint amíg „a kormány nem csak szavakban, hanem tettek szintjén is el nem kötelezi magát az élet és az egészség védelme mellett, addig is lépéskényszerben vannak a szülők”, akiknek „nem válasz az, hogy még nem ésszerű digitális oktatásra áttérni az iskolákban”.

A PDSZ azt írja, hogy nem minden család tudja megoldani, hogy ne küldje óvodába, iskolába a gyerekét, főleg, ahol csak az egyetlen kenyérkereső tudna otthon maradni a gyerekkel, de aki teheti, kérik, ne küldje a gyerekét iskolába, óvodába.

„A házirendek és a helyi járványügyi protokollok alapján az óvodavezető és az igazgató rendelkezhet a gyermekek, tanulók mulasztásának igazolásáról! Kérjék tehát, hogy az igazgatót/óvodavezetőt, igazolja a mulasztást!” – írja a PDSZ.

Egy kieli iskola 6. osztályos tanulói elhagyják a termet egy pár perces szellőztetés erejéig október 19-én.
photo_camera Egy kieli iskola 6. osztályos tanulói elhagyják a termet egy pár perces szellőztetés erejéig október 19-én. Fotó: Gregor Fischer/dpa via AFP

Azt írják, ez többletterhet jelenthet mindenkinek, de enélkül a tömeges megbetegedések később még nagyobb többletterhet fognak jelenteni a családoknak. „Bármennyire is felkészült egy intézményvezető, legjobb igyekezete ellenére sem tudja cáfolni, hogy mára nem fertőzésveszélyes helyek a közoktatási intézmények” – írják.

„Egymásra vagyunk utalva: védjük meg egymást! Védjük meg a családjainkat!” – zárja a levelét a PDSZ országos választmánya.