Új választást követelnek Tbilisziben – könnygázzal, vízágyúval oszlatott a rendőrség

külföld
2020 november 08., 21:04
Az ellenzéki tüntetők a parlament előtt piros füstbombával.
photo_camera Az ellenzéki tüntetők a parlament előtt piros füstbombával. Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency via AFP

Könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a rendőrség vasárnap a tiltakozók tömegét Tbilisziben, a georgiai választási bizottság épületénél, ahol a demonstrálók az október 31-i parlamenti választás megismétlését követelték. mivel szerintük a kormánypárt csalt.

A belvárosban több ezer fős békés tiltakozást tartottak, amelyből néhány száz rendbontó kivált, és a választási bizottság épületéhez vonultak, ahol kövekkel kezdték dobálni a rendőröket, és a rendőrség szerint be akartak törni az épületbe. „Mivel a tiltakozók erőszakossá váltak és nem engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak, a belügyminisztérium arányos és jogos erővel lépett fel” – tudatta közleményében a belügyi tárca.

Ellenzéki nagygyűlés Tbilisziben vasárnap. A háttérben, a drapérián a Grúziai Álom kormánypárt vezetője és Kim Dzsong-Un észak-koreai diktátor.
photo_camera Ellenzéki nagygyűlés Tbilisziben vasárnap. A háttérben, a drapérián a Grúziai Álom kormánypárt vezetője és Kim Dzsong-Un észak-koreai diktátor. Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency via AFP

Az ellenzék a választási bizottság elnökének lemondását és a választások megismétlését követeli. A hivatalos adatok szerint a kormányzó Georgiai Álom nevű párt a voksok 48,23 százalékát kapta, az ellenzéki Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) pedig a voksok 27,18 százalékát szerezte meg. Az eredmény ismertetése után 8 ellenzéki párt, köztük az UNM bejelentette, hogy bojkottálják a parlament munkáját. Szavazatvásárlással, a választók és a megfigyelők megfélemlítésével és a számolásnál elkövetett visszaélésekkel vádolják a kormánypártot, amit a Georgiai Álom vezetői tagadnak. (MTI)