A Pannon Egyetem rektora szerint ők nem akarnak alapítványi fenntartásba kerülni, de úgy tűnik, nincs választásuk

oktatás
2020 november 09., 16:35

A Veszpresszó című veszprémi lap értesülései szerint hamarosan alapítványi fenntartásba kerülhet a veszprémi Pannon Egyetem is, miután az utóbbi hónapokban több magyar egyetem is hasonló modellváltáson esett át, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem vagy az Színház- és Filmművészeti Egyetem. A lap úgy tudja, hogy a Pannon Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának vezetői posztját Navracsics Tibor korábbi EU-biztos, a Fidesz veszprémi politikusa kaphatja meg.

Dr. Gelencsér András, az egyetem rektora a Veszpresszónak azt írta:

„A Pannon Egyetem vezetéséhez valóban érkezett jelzés arról, hogy a kormányzatnak szándékában áll a közeljövőben a Pannon Egyetemet más felsőoktatási intézményekhez hasonlóan alapítványi fenntartásúvá alakítani. Erről a szándékról kibővített vezetői értekezleten számolt be dr. Navracsics Tibor, majd az ott elhangzottakról a rektor haladéktalanul tájékoztatta az egyetem Szenátusát is, azzal a kéréssel, hogy azok legyenek az egyetem polgárai számára is nyilvánosak.”

Az egyetem vezetése ugyanakkor abban is megállapodott, hogy ők nem akarják kezdeményezni a modellváltást, inkább kivárnának, és elemeznék, hogy sikerült az átállás a többi magyar egyetemnek. „Erre már nem kerülhet sor, úgy tűnik, a döntés nem az intézmény kompetenciája lesz” - áll a rektor levelében. (Veszpresszó)