Egyre jobban közelít Florida partjaihoz az Eta hurrikán

Az Eta nevű trópusi vihar, ami eddig több halálos áldozatot követelt Mexikóban és Közép-Amerikában, most  100-110 kilométeres erősségű széllökésekkel közelít Florida partjaihoz az Amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) figyelmeztetése szerint. Az állam déli részén - Fort Lauderdale-től és Miamitól délre - viharriadót rendeltek el.

A vihar korábban Kubán, Nicaraguán és Hondurason söpört végig, és az özönvízszerű esőzés érintette Costa Ricát, Panamát és Salvadort is. Hondurasban a vihar és az utána bekövetkezett áradások 23 halálos áldozatot követeltek. Guatemalában legalább 27-en haltak meg és több mint 100 eltűntet vettek számba. Az országban közel  60 ezer embert kellett evakuálni. Mexikó déli részén eddig legalább 20-an haltak meg. 

Áradás Hondurasban az Eta hurrikán utánFotó: ORLANDO SIERRA/AFP

A miami hurrikánközpont előrejelzései szerint a trópusi vihar hurrikánná erősödhet, és várhatóan hétfőn éri el a floridai partokat. 

Florida tengerbe nyúló legdélibb részét, Key Westet és környékét lezárták, az ott élőket a hatóságok vasárnap felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, és utazzanak a szárazföld belseje felé, biztonságos helyre. Miamiban és környékén már vasárnap este részlegesen megszűnt az áramszolgáltatás, mintegy 110 ezren maradtak áram nélkül.

 Ron DeSantis, Florida kormányzója az állam déli megyéiben rendkívüli állapotot hirdetett. Hétfőtől ezeken a vidékeken zárva tartanak az iskolák és a koronavírus-tesztelő államások. A helyi kormányzat menedékhelyeket nyitott meg. Homokzsákokat osztanak, és a Nemzeti Gárda is készen áll élelmiszercsomagok és palackozott víz kiszállítására. (ApNews/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.