Egyre jobban közelít Florida partjaihoz az Eta hurrikán

külföld
2020 november 09., 04:28

Az Eta nevű trópusi vihar, ami eddig több halálos áldozatot követelt Mexikóban és Közép-Amerikában, most 100-110 kilométeres erősségű széllökésekkel közelít Florida partjaihoz az Amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) figyelmeztetése szerint. Az állam déli részén - Fort Lauderdale-től és Miamitól délre - viharriadót rendeltek el.

A vihar korábban Kubán, Nicaraguán és Hondurason söpört végig, és az özönvízszerű esőzés érintette Costa Ricát, Panamát és Salvadort is. Hondurasban a vihar és az utána bekövetkezett áradások 23 halálos áldozatot követeltek. Guatemalában legalább 27-en haltak meg és több mint 100 eltűntet vettek számba. Az országban közel 60 ezer embert kellett evakuálni. Mexikó déli részén eddig legalább 20-an haltak meg.

Áradás Hondurasban az Eta hurrikán után
photo_camera Áradás Hondurasban az Eta hurrikán után Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

A miami hurrikánközpont előrejelzései szerint a trópusi vihar hurrikánná erősödhet, és várhatóan hétfőn éri el a floridai partokat.

Florida tengerbe nyúló legdélibb részét, Key Westet és környékét lezárták, az ott élőket a hatóságok vasárnap felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, és utazzanak a szárazföld belseje felé, biztonságos helyre. Miamiban és környékén már vasárnap este részlegesen megszűnt az áramszolgáltatás, mintegy 110 ezren maradtak áram nélkül.

Ron DeSantis, Florida kormányzója az állam déli megyéiben rendkívüli állapotot hirdetett. Hétfőtől ezeken a vidékeken zárva tartanak az iskolák és a koronavírus-tesztelő államások. A helyi kormányzat menedékhelyeket nyitott meg. Homokzsákokat osztanak, és a Nemzeti Gárda is készen áll élelmiszercsomagok és palackozott víz kiszállítására. (ApNews/MTI)