Egyre jobban közelít Florida partjaihoz az Eta hurrikán

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Eta nevű trópusi vihar, ami eddig több halálos áldozatot követelt Mexikóban és Közép-Amerikában, most  100-110 kilométeres erősségű széllökésekkel közelít Florida partjaihoz az Amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) figyelmeztetése szerint. Az állam déli részén - Fort Lauderdale-től és Miamitól délre - viharriadót rendeltek el.

A vihar korábban Kubán, Nicaraguán és Hondurason söpört végig, és az özönvízszerű esőzés érintette Costa Ricát, Panamát és Salvadort is. Hondurasban a vihar és az utána bekövetkezett áradások 23 halálos áldozatot követeltek. Guatemalában legalább 27-en haltak meg és több mint 100 eltűntet vettek számba. Az országban közel  60 ezer embert kellett evakuálni. Mexikó déli részén eddig legalább 20-an haltak meg. 

Áradás Hondurasban az Eta hurrikán utánFotó: ORLANDO SIERRA/AFP

A miami hurrikánközpont előrejelzései szerint a trópusi vihar hurrikánná erősödhet, és várhatóan hétfőn éri el a floridai partokat. 

Florida tengerbe nyúló legdélibb részét, Key Westet és környékét lezárták, az ott élőket a hatóságok vasárnap felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, és utazzanak a szárazföld belseje felé, biztonságos helyre. Miamiban és környékén már vasárnap este részlegesen megszűnt az áramszolgáltatás, mintegy 110 ezren maradtak áram nélkül.

 Ron DeSantis, Florida kormányzója az állam déli megyéiben rendkívüli állapotot hirdetett. Hétfőtől ezeken a vidékeken zárva tartanak az iskolák és a koronavírus-tesztelő államások. A helyi kormányzat menedékhelyeket nyitott meg. Homokzsákokat osztanak, és a Nemzeti Gárda is készen áll élelmiszercsomagok és palackozott víz kiszállítására. (ApNews/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!