Lemondott az észt belügyminiszter, aki korruptnak nevezte Bident és fiát

külföld
2020 november 09., 16:41

Lemondott hétfőn az észt belügyminiszter, miután vasárnap bizonyítékok nélkül korruptnak nevezte a megválasztott amerikai elnököt és annak fiát, Joe és Hunter Bident - írja az MTI.

„Éjjel úgy döntöttem, hogy lemondok, szembesülve az észt média becsületsértő és hazug állításaival. Fáradt vagyok. Semmi olyat nem mondtam, ami már ne hangzott volna el az amerikai médiában, az amerikai szabad médiában” - mondta a 71 éves Mart Helme az ERR észt közmédiumnak.

Vasárnap Helme és 44 éves fia, Martin - aki az észt kormány pénzügyminisztere - a TRE észt rádiónak adott interjút. Abban az akkori belügyminiszter azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök végül győzni fog.

„Lehet, hogy vérontás árán, de végül diadalmaskodik az igazság”

- mondta. Fia is hasonló szellemben nyilatkozott.

„Kétség sem férhet ahhoz, hogy ezt az elnökválasztást elcsalták. Minden normális embernek fel kell emelnie ez ellen a hangját. Nem lehet demokráciáról, jogról beszélni ott, ahol ennyire nyíltan és tömegesen meghamisítanak választásokat” - mondta Martin Helme.

Vasárnap Juri Ratas észt kormányfő a Facebookon arra intette a két politikust, hogy hagyjanak fel alaptalan állításaikkal, amelyek sértik az észt-amerikai kétoldalú kapcsolatokat.

Ratas gratulált Joe Bidennek, hangsúlyozva, hogy az elnökválasztás tisztességes, szabad és átlátható volt.

Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter volt az, aki az elnökválasztási kampányban arra szólította fel Bident és fiát, hogy tisztázzák korrupciógyanús ügyeiket.