A Fox News lekapcsolta a Fehér Ház szóvivőjét, amikor a választási csalásokról kezdett el beszélni

külföld
2020 november 10., 14:35

Egyre hevesebb a szakítás Donald Trump kormánya és a Fox News hírügyelete között: hétfőn a csatorna megszakította a Fehér Ház sajtószóvivőjének, Kayleigh McEnanynak a tájékoztatóját, mivel McEnany éppen Trump megalapozatlannak tűnő állítását ismételte meg a választási csalásokról.

A Guardian beszámolója szerint McEnany épp a republikánusok központjában volt, de csak saját véleményét tolmácsolta a csatornának. Elismételte a Trump és csapata által a napokban rengeteget idézett állítást, hogy a pártjuk csak azt szeretné, hogy minden jogszerűen leadott szavazatot megszámoljanak, és hogy egyetlen jogszerűtlenül leadott szavazatot se számítsanak bele a választási eredményekbe. Ezen a ponton azonban a sokáig Trump hű szövetségesének számító Fox News megszakította a kapcsolást, és a stúdióban ülő Neil Cavuto elmondta:

„vaó, vaó, vaó, azt hiszem, nagyon világosnak kell lennünk: épp most vádolta meg a másik oldalt csalással és jogsértő szavazatokkal. Ha csak nincs több információja, amivel alá tudja ezt támasztani, nem tudom jó képet vágva hagyni, hogy ezt önök tovább nézzék”.

link Forrás

Cavuto hangsúlyozta, hogy lehetséges, hogy van olyan bizonyítéka McEnany-nak, ami alátámasztja azt, hogy ilyen léptékű választási csalással vádolta meg a demokratákat, és ha előállnak ezzel a bizonyítékkal, akkor természetesen vissza fognak térni erre a témára.

A Rupert Murdoch tulajdonában lévő jobboldali Fox News sokáig Trump egyik legfontosabb felülete volt, a kampány végéig rendszeresen telefonált be a műsorokba, ugyanakkor a viszony közben folyamatosan romlott: kiszivárgott hírek szerint Trump nem volt elégedett a Fox több közvélemény-kutatásával sem, a választás éjszakáján pedig hatalmas felháborodást váltott ki a Fehér Házban, hogy a Fox elsőként adta Arizonát Joe Bidennek. Trump ezután állítólag üvöltve hívta fel Murdochot, és akadtak támogatói az elnöknek, akik a Fox-ot kezdték gyalázni.

photo_camera Fotó: Samuel Corum/AFP

Murdoch számos sajtótermékében aztán viszonylag hamar az lett az új üzenet, hogy Trump vesztett, és fennakadás nélkül kell átadja a hatalmat Bidennek. Ugyanakkor pár befolyásosabb republikánus politikus még mindig nem ismerte el Bident győztesnek, közben pedig az amerikai igazságügy-miniszter, William Barr engedélyezte a szövetségi ügyészek számára, hogy vizsgálni kezdjék az esetleges visszaéléseket az elnökválasztás során.

Mint a BBC írja a döntés miatt távozik is posztjáról egy befolyásos jogász, Richard Pilger, akinek vezetnie kellett volna ilyen vizsgálatokat. Alapesetben a hasonló vádakat az állami szinten kéne kivizsgálnia az ügyészségeknek, de Barr döntése azt jelenti, hogy szövetségi szintre delegálta a kérdést.

Donald Trump még mindig nem volt hajlandó elismerni a vereségét, és csalásokról beszél, de ezzel kapcsolatban se ő, se stábjából senki nem mutatott még fel semmiféle bizonyítékot.