A számok alapján úgy tűnik, Csehországban enyhül a járványhelyzet

Több 444 videó?
Szeretném

Csehországban az egészségügyi minisztérium honlapján kedden közzétett adatok szerint kicsit már jobb a helyzet, hétfőn 6048 új koronavírusos esetet regisztráltak, ez az elmúlt négy hét legalacsonyabb hétköznapi száma, egy héttel ezelőtt hétfőn ugyanez a szám több mint 9000 volt. Csökken a halálozások száma is: hétfőn 95 ember halt meg, ami erős csökkenésnek tűnik azután, hogy az előző héten naponta 200 körül mozgott ez a szám.

Jelenleg több mint 155 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván Csehországban, ebből 7800-at kezelnek kórházban, közülük 1200 állapota súlyos. Ezek a mutatók is az utóbbi napokban mérsékelten csökkennek vagy stagnálnak.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint valószínűsíthető, hogy mindez a hetekkel ezelőtt hozott szigorúbb óvintézkedéseknek köszönhető, de arról is beszélt, hogy azért még korai az öröm, mert szerencsésebb egy egész hét mutatóit nézni. Hozzátette, hogy a számokat látva nem szigorítanak tovább, viszont elkezdik előkészíteni a fokozatos enyhítéseket.

Csehországban november 20-áig van érvényben szükségállapot, a maszkok viselése az utcán is kötelező, szünetelnek a rendezvények, az éttermek bezártak, az iskolákban távoktatás van, éjjelre pedig kijárási tilalmat rendeltek el. (MTI)