Az EU versenyjogi eljárást indított az Amazon ellen

gazdaság
2020 november 10., 14:18

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa eljárást indított az amerikai Amazon kiskereskedelmi portál ellen versenyellenes magatartás vádjával.

Az Európai Bizottság azzal vádolja az Amazon online értékesítési portált, hogy a rendszerét használó kiskereskedők nem nyilvános üzleti adatait felhasználva tisztességtelen előnyre tesz szert velük szemben a legnagyobb európai piacain, Franciaországban és Németországban. Az Amazon a Bizottság szerint a platformját használó kiskereskedők nem nyilvános adatainak ismeretében "mérsékeli saját maga számára a szabad verseny kockázatait és megerősíti saját üzleti dominanciáját" az online kiskereskedelmi piactéren.

A versenyjogi vád szerint az Amazon elemzi a platformját használó kiskereskedők termékeinek a piaci fogadtatását és az így szerzett ismeretek felhasználásával állítja be saját termékeinek a célcsoportját. "Az eljárás lehetővé teszi az Amazon számára, hogy a legsikeresebb termékekre összpontosítson és ezáltal korlátozza mások növekedési lehetőségeit" - fogalmaz a dokumentum. Hangsúlyozza: az Amazon a világ kiskereskedelmi forgalmának egy százalékát felügyeli és minden országban ahol jelen van, működnek a helyi piacon nála nagyobb online kereskedelmi platformok is.

Az EU 2018 óta vizsgálja az Amazon működését kiskereskedelmi platformként és önálló kiskereskedőként játszott kettős szerepének az összeegyeztethetősége szempontjából. Az Amazon ugyanis saját termékei értékesítése mellett harmadik személyként működő kiskereskedők számára is lehetővé teszi platformja használatát. Tavaly az Amazon globális forgalmának mintegy a felét a platformját igénybe vevő kiskereskedelmi üzletek termelték ki.

Az EU Bizottság versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager az eljárás bejelentésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy számukra egyáltalán nem jelent problémát az Amazon üzleti sikere, hanem "a szabad versenyt korlátozó egy bizonyos tevékenységével szemben" vannak aggályaik. Az ügyben a végső döntés jövőre várható.

Amennyiben a Bizottság vádjai beigazolódnak, az Amazonnak akár éves forgalmának a 10 százalékára rúgó bírsággal is szembe kell majd néznie.
A Bizottság tájékoztatta az Amazont az eljárás megindításáról, a cég azonban visszautasította a vádakat. "Nem értünk egyet az Európai Bizottság állításaival és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megismerkedhessenek a valódi tényekkel" - fogalmaz a cég közleménye.

Arról, hogy milyen monopóliumellenes vizsgálatok várhatnak a techóriásokra az Egyesült Államokban és Európában, épp nemrég írtunk hosszabban. (MTI, New York Times)