Szijjártó Péter látogatása után egy nagykövet és egy másik magyar diplomata is koronavírus fertőzött lett

járvány
2020 november 10., 13:08

Már 1166 embert teszteltek Kambodzsában azok után, hogy a múlt hét elején kiderült: az országban tárgyalásokat folytató és a rövid látogatása ellenére számos programot lebonyolító Szijjártó Péter koronavírusos.

A Khmertimes cikke szerint eddig három pozitív esetet találtak: két magas rangú kambodzsai tisztviselő (a Kamdozsai Néppárt szóvivője és az agrártárca helyettes főtitkára) mellett koronavírusos Őry Csaba is, Magyarország kambozsdai (és vietnami) nagykövete is. 23 esetben még várják a teszteredményeket.

Korábban a Szijjártó mellé rendelt kambodzsai testőrről derült ki, hogy megfertőződött. Miután Szijjártó találkozott az ország miniszterelnökével és a fél kormánnyal is kezet rázott, maszkot hol hordott, hol nem, ezért karanténba vonult a a kambodzsai kormányfő, több miniszter és a számos tisztviselő. Kambodzsában kevés a fertőzött, eddig összes 300 igazolt volt az országban, az elmúlt két kétben kevesebb, mint két tucat.

De nemcsak Kambodzsában találtak olyan fertőzöttet, aki összefüggésbe hozható Szijjártó látogatásával, hanem Thaiföldön is. Ez volt a magyar külügyminiszter ázsiai látogatásának következő állomása volt. Itt derült ki, hogy Szijjártó koronás, miután letesztelték a magyar delegációt.

A Bangkok Post azt írja, hogy az országban jelentett összesen 4 napi új fertőzött közül az egyik egy magyar diplomata, akinek a nevét nem árulták el, csak azt, hogy 53 éves, tünetmentes és Szijjártó szoros kontaktja volt. Helyi lapok szerint azért érdekes a magyar diplomata pozitítv tesztje, mert hosszú ideje csak olyan fertőzötteket találtak, akiket karanténhotelekben különítettek el, és arra vártak, hogy beléphessenek az országba.

Azt nem lehet tudni, hogy Szijjártó hol kaphatta el a betegséget. A külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint közvetlenül az Ázsiába történő indulás előtt is tesztelték, ami akkor negatív eredményt hozott. Arról nem tudni, hogy Kambodzsában az ott tartozáskodása napján teszteltek-e, november 3-án Thaiföldön viszont már pozitív volt a tesztje. A miniszter egy hét után sincs jól.

Kérdeztük a külügyminisztériumot, hogy a delegáció más tagja is koronavírusos lett-e, ha válaszolnak, megírjuk. (via Bangkok Charlie)