Vádat emeltek az ásotthalmi roncsderbi szervezőjével szemben

bűnügy
2020 november 10., 09:05

Vádat emeltek azzal a férfival szemben, aki a hat néző sérülésével végződő 2018. májusi ásotthalmi roncsderbi egyik szervezője volt, tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

A férfit maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

A vádirat szerint a faluban több mint húsz éve rendeznek hagyományőrző jelleggel roncsderbit. A vádlott önkormányzati dolgozóként a település által tartott rendezvények irányítását látta el, feladatai közé tartozott a verseny szervezése is. A roncsderbi ugyan nem szerepelt a nemzeti szövetség versenynaptárában, azonban ugyanazok a biztonsági szabályok vonatkoztak rá.

A 2018. május 1-jén rendezett verseny előtt a vádlott helyszínbejárást tartott, ellenőrizte a pálya minőségét, kialakítását, a roncsderbi biztonságos lebonyolításához szükséges eszközöket, és a körülményeket az előírt szabályoknak megfelelőnek találta.

A verseny egyik délutáni futamában, közvetlenül a rajt után az egyik versenyző autója egy ütközést követőn a földsáncnak hajtott, majd a levegőbe emelkedett, egy távolabbi földdombnak ütközött a szalagkorláton túl, és a nézők közé csapódott. A jármű hat nézőt sodort el, egyikük súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett, öten könnyebben sérültek meg.

A vádirat szerint a balesetet az okozta, hogy a kanyart határoló földsáv, ahol a baleset bekövetkezett, nem volt elég meredek, így az ütközést követően a levegőbe emelte az autót, ahelyett, hogy visszavezette volna a pályára. Az ügyészség szerint a verseny rendezésével megbízott vádlott hanyagságból a versenyszabályzatban rögzített előírásokat megszegve veszélyeztette a nézők életét, testi épségét.