A thai közegészségügy szerint Szijjártó Pétertől kapta el a koronavírust egy bangkoki magyar diplomata

politika
2020 november 11., 06:58

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztertől kapta el a koronavírust egy Bangkokba delegált magyar diplomata, erősítette meg a helyi népegészségügyi hatóság, a DDC. A DDC korábban annyit közölt, hogy Szijjártó látogatása után pozitív lett egy meg nem nevezett, 53 éves magyar diplomata vírustesztje, de most a hatóság már azt is közölte, hogy egyértelműen saját kormánya minisztere fertőzte meg.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Hun Szen kambodzsai miniszterelnökkel, aki Szijjártó látogatása után két hétre karanténba vonult, mert a magyar külügyminiszterről később kiderült, hogy fertőzött.
photo_camera Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Hun Szen kambodzsai miniszterelnökkel, aki Szijjártó látogatása után két hétre karanténba vonult, mert a magyar külügyminiszterről később kiderült, hogy fertőzött. Fotó: BORSOS MATYAS/foto: Borsos Matyas KKM

Szijjártó Péter délkelet-ázsiai turnéja után Kambodzsában 12 iskolát vontak szoros megfigyelés alá, mert ezeket is felkereste* ezekbe olyan diákok járnak, akiknek a szüleivel Szijjártó személyesen találkozott. Az országban a miniszter 900 közeli kontaktját kutatták fel, közülük már az agrártárca helyettes államtitkára és a Kambodzsai Néppárt szóvivője is fertőzöttnek bizonyult, ahogy Őry Csaba, Magyarország kambodzsai (és vietnami) nagykövete is. 23 teszt eredményét kedden mét várták.

Az már korábban kiderült, hogy a magyar külügyminiszter mellé kirendelt kambodzsai testőr is megfertőződött. Miután Szijjártó találkozott az ország miniszterelnökével és a fél kormánnyal is kezet rázott, maszkot hol hordott, hol nem, ezért karanténba vonult a a kambodzsai kormányfő, több miniszter és a számos tisztviselő. (Via Khmer Times)

*Helyesbítés 10:13: Szijjártó Péter sajtófőnökének tájékoztatása szerint a külügyminiszter kambodzsai látogatásán nem keresett fel iskolákat, azok csak a kontaktkutatás miatt kerültek képbe. A tévedésért elnézést kérünk.