Egy most feltárt 3000 éves erőd lehet az első bizonyíték a gesuriták létezésére

Történelem
2020 november 11., 20:29

Izraeli régészek egy körülbelül háromezer éves erőd romjait találták meg a Golán-fennsíkon. A France24 azt írja, az erőd vélhetően Dávid király szövetségeseié, a gesuritáké volt. Ez lehet az első tárgyi bizonyíték a Bibliában említett gesuriták létezésére.

Az ásatást vezető Barak Tzin elmondta, a közel ezer négyzetméteres területen találtak egyebek mellett egy követ, amibe kettő szarvas figurát véstek, illetve találtak egy nőalakot formázó, a kezében hangszert tartót szobrot – pontosabban annak egy darabját – is, ezek szerinte egyértelműen a vaskorra utalnak. Hozzátette, hogy az i. e. 11. és 9. század környékén épült erőd sokat segíthet abban, hogy jobban megismerjék a Golán-fennsík történetét.

photo_camera Egy izraeli régész mutatja a nemrég feltárt háromezer éves erődben talált nőalakot formázó szobor darabját Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Az ásatásban szintén résztvevő, a Times of Israelnek nyilatkozó Ron Be’eri szerint valójában még mindig kérdéses, hogy a másfél méter széles bazalt sziklákból épült erődöt kik építették, vagy kik éltek benne.

Be'eri szerint az erőd nem feltétlenül a gesuritáké volt, hanem talán egy másik arámi törzsé. De ebből a korszakból és ezekről a népekről kevés tárgyi bizonyíték létezik, így egyelőre csak találgatni tudnak.