Egy most feltárt 3000 éves erőd lehet az első bizonyíték a gesuriták létezésére

Izraeli régészek egy körülbelül háromezer éves erőd romjait találták meg a Golán-fennsíkon. A France24 azt írja, az erőd vélhetően Dávid király szövetségeseié, a gesuritáké volt. Ez lehet az első tárgyi bizonyíték a Bibliában említett gesuriták létezésére.

Az ásatást vezető Barak Tzin elmondta, a közel ezer négyzetméteres területen találtak egyebek mellett egy követ, amibe kettő szarvas figurát véstek, illetve találtak egy nőalakot formázó, a kezében hangszert tartót szobrot – pontosabban annak egy darabját – is, ezek szerinte egyértelműen a vaskorra utalnak. Hozzátette, hogy az i. e. 11. és 9. század környékén épült erőd sokat segíthet abban, hogy jobban megismerjék a Golán-fennsík történetét.

Egy izraeli régész mutatja a nemrég feltárt háromezer éves erődben talált nőalakot formázó szobor darabjátFotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Az ásatásban szintén résztvevő, a Times of Israelnek nyilatkozó Ron Be’eri szerint valójában még mindig kérdéses, hogy a másfél méter széles bazalt sziklákból épült erődöt kik építették, vagy kik éltek benne. 

Be'eri szerint az erőd nem feltétlenül a gesuritáké volt, hanem talán egy másik arámi törzsé. De ebből a korszakból és ezekről a népekről kevés tárgyi bizonyíték létezik, így egyelőre csak találgatni tudnak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.