Engedélyezi a Pfizer koronavírus-vakcinájának beszerzését az Európai Bizottság

járvány
2020 november 11., 12:27

Az Európai Bizottság szóvivője, Erik Mamer szerdán jelentette be Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, mely akár 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól.

A megállapodás kezdetben 200 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé valamennyi uniós tagállam részére, valamint lehetőséget biztosít további 100 millió adag igénylésére, amennyiben az oltóanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyult az új típusú koronavírus ellen.

A két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag, ezért az Európai Bizottság arra törekszik, hogy amint elérhetővé válik, alkalmazása Európa-szerte gyorsan megkezdődjék.

A Pfizer és a BioNTech hétfőn jelentette be, hogy a vakcina 90 százalékban bizonyul hatásosnak, vagyis az esetek 90 százalékában megakadályozta, hogy az alany megfertőződjön. Az engedélyező hatóságok korábban azt közölték, hogy már egy 50 százalékban hatásos vakcinára is megadnák az engedélyeket. (MTI)