Négy ellenzéki politikust zártak ki Hongkongban a törvényhozásból

külföld
2020 november 11., 07:45

Hongkongban azonnali hatállyal kizártak a törvényhozásból négy ellenzéki politikust szerdán, percekkel azután, hogy Pekingben elfogadtak egy határozattervezetet, amely lehetővé teszi a helyi hatóságok számára bizonyos törvényhozók közvetlen eltávolítását.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint az Országos Népi Gyűlés - a pekingi törvényhozás - Állandó Bizottsága szerdán elfogadott egy olyan határozattervezetet, amely alapján azok a képviselők,

akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében.

A nemzetbiztonság veszélyeztetésének minősülhet többek közt a hongkongi függetlenség gondolatának népszerűsítése vagy támogatása, Peking város fölött gyakorolt szuverenitásának elutasítása, illetve külföldi erők bevonása a város ügyeibe. A döntés alapján a törvényhozók kizárását a hongkongi kormányzat közvetlenül jelentheti be. A határozat közzététele után alig néhány perccel a hongkongi kormányzat bejelentette négy ellenzéki törvényhozó eltávolítását. A négy politikus mindegyikét a korábbiakban már eltiltották a törvényhozási választásokon való részvételtől, ám a szeptemberben esedékes választásokat végül a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztották. Hétfőn 19 ellenzéki törvényhozó közölte, hogy amennyiben bármelyiküket eltávolítják, mindannyian lemondanak tisztségükről.

(MTI/BBC)