Összecsaptak a rendőrökkel a perui elnök hívei

külföld
2020 november 11., 07:01

Összecsapások robbantak ki Peru fővárosában, Limában a karhatalom és Martín Vizcarra elnök hívei között, miután az ország törvényhozása vádat emelt az államfő ellen. Az elnökkel szembenálló pártok uralta törvényhozás korrupcióval gyanúsítja az elnököt, ezért indított ellene alkotmányos vádeljárást.

Összecsaptak a karhatalommal az alkotmányos vád alá helyezett perui elnök, Martín Vizcarra hívei Limában.
photo_camera Összecsaptak a karhatalommal az alkotmányos vád alá helyezett perui elnök, Martín Vizcarra hívei Limában. Fotó: ERNESTO BENAVIDES/AFP

A perui szabályok értelmében a vádemelés idejére az elnököt eltávolítják a hatalomból. Vizcarra helyett be is iktatták ideiglenes elnöknek a törvényhozás házelnökét, Manuel Merionót, aki a tervek szerint jövő júliusig, vagyis Vizcarra mandátumának végéig maradhat az ország elnöke.

Vizcarra független jelöltként nyerte el az elnökséget a 2018-as parlamenti választásokon. Azóta folyamatos harcban áll a rivális pártok uralta törvényhozással, mely állítása szerint akadályozza antikorrupciós programja megvalósítását.

A karhatalom vízágyút és könnygázt is bevetett.
photo_camera A karhatalom vízágyút és könnygázt is bevetett. Fotó: ERNESTO BENAVIDES/AFP

A törvényhozás mindeközben az elnököt vádolja korrupcióval, a gyanú szerint Vizcarra még a déli Moquegua körzet kormányzójaként fogadott el 2,3 millió soles (192,5 millió forint) kenőpénzt állami szerződések megítélése ellenében. Vizcarra tagadja a vádakat. (Via BBC)