Gulyás: A választási törvény módosításának az égvilágon semmi köze az ellenzékhez

POLITIKA
2020 november 12., 10:03

„A közélet a járvány időszakában sem mentes a kisstílű vitáktól” - mondta Gulyás Gergely miniszter az internetre költözött kormányinfón, ahol az újságírók már nem kérdezhetnek élesben.

Azokra törvénymódosításokra célzott, amiket kedden késő este, a járványügyi szigorítások előtti órákban terjesztettek be az országgyűlés elé. Gulyás ezt egyszerűen azzal magyarázta, hogy az állampolgárokhoz hasonlóan a parlamenti képviselőknek is dolgozni kell.

A kormány módosítaná a választási törvényt, és előírná, hogy csak azok a pártok állíthassanak országos listát, amelyek 27 helyett 50 egyéni körzetben állítanak jelöltet. Gulyás azt mondta, ezzel a kamupártok ellen akarnak fellépni

„Bár különböző elemzések jelentek meg, de ennek az égvilágon semmi köze nincs az ellenzéki pártok indulásához” - mondta. Azzal érvelt, hogy az ellenzéki pártok eddig is azon vitatkoztak, egy vagy két listán induljanak-e, ezután is mindkettőre lehetőségük van.

Technikailag a két listás változat valóban lehetséges, de a törvénymódosítás nagyon megnehezíti a lehetőségét. „Teljesen ellehetetlenítené ugyanis az előválasztás megszervezését, ha fele - fele arányban kellene osztoznia a két listát állító tömbnek a jelölteken, ráadásul az előírt földrajzi előírásokat is figyelembe kellene venni. Ezt csak előre kialkudott felosztással lehetne teljesíteni, holott teljesnek látszik az ellenzéki konszenzus abban, hogy a jelölteket előválasztásokon kellene kiválasztani” - írtuk elemzésünkben.

A módosítás lehetővé teszi azt is, hogy magáncélra a választók lefotózzák a szavazólapjukat. Az ellenzéki pártok attól tartanak, ez az utolsó elvi lehetőségét is elhárítja a választási csalásoknak.

Gulyás erről azt mondta, szerinte a Nemzeti Választási Bizottság legutóbb is téves határozatot hozott erről: ha az ember nyilvánosságra akarja hozni a szavazatát, megteheti. A strasbourgi bíróság is előírja, hogy a választók eldönthetik, élnek-e a választójog titkosságával.