Köztévés szerkesztő a beosztottainak: „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”

media
2020 november 12., 10:12

„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.”

Ez a mondat hangzott el az M1 hírcsatorna külpolitika rovatának vezető szerkesztője, Bende Balázs szájából egy 2019. március 25-i köztévés értekezlet elején. A másfél órás eligazításról készült hangfelvételből a Szabad Európa hozott most nyilvánosságra részleteket, amikből kiderül, milyen instrukciókat adott Bende beosztottainak azzal kapcsolatban, hogyan kell majd dolgozniuk az EP-kampány alatt.

A fent idézett részlet mellett Bende arra is felhívta a külpolitikai stáb figyelmét, hogy ha eddig néhányuknak sikerülhetett is megúszni a munkát „töltelék anyagokkal”, innentől ők sem számíthatnak arra, hogy „kimaradnak a politikai anyagokból”:

„Aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írnia” elsősorban „migránsokról, Brüsszelről, egyebekről”

- mondta, majd még egyszer hangsúlyozta, hogy most már mindenkinek tisztában kell lennie az elvárásokkal, és egyáltalán nem kötelező a köztévénél dolgozni.

Aztán megérkezett a terembe Németh Zsolt csatornaigazgató is. Bende Balázs innentől már finomabban kezdett fogalmazni, és a kollégák is feltehettek kérdéseket az elhangzottakkal kapcsolatban.

Egyikük megkérdezte, mennyire szabad a híradósoknak minősítő jelzőket használni. Németh erre azt az állítása szerint már többször használt módszert javasolta, hogy ilyenkor nyugodtan hívjanak meg egy szakértőt a műsorba - például Szánthó Miklóst, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatóját - aki segít „odabaszni”, és „leegyszerűsíteni a népeknek”, hogyan kell értelmezni egy adott közlést vagy információt.


A 444 újságírói épp 2019 tavaszán forgattak filmet arról, hogyan jutott el Bende Balázsig a közmédia.

link Forrás