Részegen végzetes hibát vétett egy műtét során a belga orvos, három év börtönt kapott

külföld
2020 november 12., 17:01

Három év börtönbüntetésre ítélték Helga Wauterst, egy belga aneszteziológust, aki részegen vett részt egy sürgősségi császármetszésen, és a lélegeztető csövet a terhes nő légzőcsöve helyett a nyelőcsövén dugta le. A páciens nem sokkal a műtét után meghalt.

Xynthia Hawke-ot 2014-ben utalták be a franciaországi Pau városhoz közeli kórházba. Wauters először epidurált adott neki, de problémák léptek fel a szülés közben, ezért sürgősségi császármetszésre volt szükség.

photo_camera Wauters a bíróságon október 8-án. Fotó: GAIZKA IROZ/AFP

Wauters krónikus alkoholistaként minden napját vodkával és vízzel kezdte, állítása szerint egy pohár bort is elfogyasztott, mielőtt behívták volna a műtétre. Ebben az állapotban követte el a végzetes hibát.

Hawke felébredt az operáció alatt, hányni kezdett és jajveszékelt fájdalmában a szemtanúk beszámolói szerint. Az egyik nővér a bíróságon háborús zónához hasonlította a műtéti helyszínt. A nő szívrohamot kapott, négy nappal a műtét után elhunyt. Gyermeke túlélte a történteket.

photo_camera Az áldozat családja az október 8-i tárgyalási napon. Fotó: GAIZKA IROZ/AFP

Helga Wauters elismerte, hogy alkoholos befolyásoltság alatt állt a műtét idején, de tagadta, hogy egyedül miatta halt volna meg a fiatal nő. Szerinte az orvosi csapat többi tagja vétett.

A bíróság emberölés miatt 3 év börtönbüntetésre ítélte az orvost, és 1,4 millió euró kártérítést kell megfizetnie az elhunyt családjának. Szakmája gyakorlásától is eltiltották.

A nyomozás során az is kiderült, hogy Wauters azután költözött Franciaországba, hogy korábbi munkahelyéről, egy belga kórházból kirúgták az alkoholizmusa miatt. A toborzócég, amin keresztül állást kapott a francia kórházban, nem ellenőrizte megfelelően az aneszteziológus hátterét.

"Már felismertem, hogy a függőségem nem volt összeegyeztethető a munkámmal" - mondta egy korábbi meghallgatáson Wauters az AFP szerint. "Életem végéig bánni fogom ezt a halálesetet."

(BBC)