Sokan halnak meg a lezárások közvetett hatásai miatt

koronavírus
2020 november 12., 16:31

Nem csak maga a vírus, hanem közvetve az amiatt elrendelt lezárások is közrejátszhattak a halálozási statisztikák romlásában a német Focus Online gazdasági lap cikke szerint.

Az újság olyan, a járványhelyzettel összefüggő halálokokról ír, amiket nem vesznek figyelembe a statisztikákban. Ilyen lehet, hogy sokan súlyos betegségük ellenére nem mennek orvoshoz, mert tartanak a fertőzéstől, és az is, hogy a túltelített kórházak elhalasztják a műtéteiket. A bezártság és a magány is fontos probléma, mert depresszióhoz, egyes súlyos esetekben akár öngyilkossághoz is vezethet.

A Waldshut-Tiengen-i Hochrhein Klinika készítette az első olyan német tanulmányt, ami azokat a haláleseteket vizsgálja, amik nem konkrétan a vírusferzőzés miatt következtek be, de közük van a járványhoz. A klinika orvosai megvizsgálták körzetük halálozási adatait 2020. február 24. és május 31. között – röviddel a lezárások előtt, alatt és után.

Idén áprilisban 227 ember halt meg a baden-württembergi Waldshutban, 37 százalékkal több, mint az előző évek azonos időszakában. 2016, 2017, 2018 és 2019 áprilisában átlagosan 165 haláleset történt. Az orvosok 62 plusz halálesettel számoltak. Ezek közül csak 34 volt bizonyíthatóan fertőzés, 28 plusz halálesetet nem közvetlenül a járvány okozott.


Stefan Kortüm, a Hochrhein Klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosa szerint ez szignifikánsan magas szám, aminek elsődleges oka a sürgősségi elllátás elmaradása lehet. Kortüm azt mondja, hogy már a lezárások kezdete előtt kevesebben mentek az ügyeletekre, részben azért, mert a politikusok felszólították a lakosságot, hogy védjék a kórházakat, és ne menjenek minden megfázással a sürgősségire. De így nem csak a megfázásos betegek maradtak otthon a problémájukkal, hanem a súlyos betegségekkel küzdők is, akik számára létfontosságú lett volna a kezelés.

Hasonló következtetésekre jutott kutatásában Steven H. Woolf, Richmond Virginia Nemzetközösségi Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa. Szerinte a hivatalosan bejelentett áldozatok száma elmarad a járvány okozta összes haláleset számától.

Woolf és munkatársai 50 amerikai állam adatait vizsgálták, és összehasonlították a 2020 januárjától áprilisig tartó hónapokat az előző hat év megfelelő időszakaival. Az eredmények szerint 2020-ban 87 001-gyel több ember halt meg ezekben a hónapokban, mint az előző években. Közülük csak 65 246, azaz körülbelül 75 százalék tulajdonítható egyértelműen a COVID-19 fertőzésnek. A további 21 755 haláleset a járvány és a bezárás közvetett következménye lehett.

(via 24.hu)