A főváros szerint a kijárási korlátozás veszélybe sodorhatja Budapest zöldség- és gyümölcsellátását

gazdaság
2020 november 13., 10:00

A kijárási korlátozás ellehetetleníti Budapest zöldség- és gyümölcsellátását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

Karácsony Gergely főpolgármester ezért levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a kijárási korlátozás ne tegye tönkre a nagybani piac működését, és ne okozzon zavart a budapestiek zöldség- és gyümölcsellátásában.

Hozzátették, hogy a vészhelyzetben alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló - a köznyelvben kijárási korlátozásként ismert - kormányrendelet alapján az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével este 7 és reggel 5 között tartózkodni tilos, és az üzleteket reggel 5-ig zárva is kell tartani.

Bár az üzlet fogalmát ez a rendelet nem szabályozza, a kereskedelemről szóló törvény ezt megteszi, ez alapján pedig a Budapesti Nagybani Piac ennek megfelel. A nagybani viszont hagyományosan este 7 és éjfél között tart nyitva, így biztosítva, hogy a kiskereskedők reggelre már friss zöldséggel és gyümölccsel várhassák a vevőket.

"A kormány ezzel a döntéssel teljesen ellehetetleníti a nagybani piac működését, ezzel kárt okozva magyar termelők és kereskedők százainak, valamint a budapestieknek és természetesen a környéken élőknek" - emelték ki a közleményben.

A főpolgármester azt kérte Pintér Sándortól, hogy módosítsa a szabályozást, és az ne vonatkozzon az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységet végzőkre.

"Amíg ez nem történik meg - az alaptörvény 28. cikkében megfogalmazott a józan észre vonatkozó jogalkalmazói megfelelés alkotmányi parancsát követve -, arra kérte fel a Budapesti Nagybani Piac Zrt.-t, hogy az ellátásbiztonság érdekében ne változtasson a korábbi nyitva tartásán" - ismertették Karácsony Gergely döntését.