Jó ötletnek tűnt újra útra kelni egy óceánjárón, de természetesen végül nem volt az

Le kellett állítani az egyik első óceánjárót, ami a járvány kitörése óta visszatért a Karib-térségbe, mivel a fedélzetén legalább öt fertőzöttet találtak, írja az AP

A SeaDream mindössze 53 utassal és 66 fős személyzettel hajózott ki. Az utasok többsége amerikai a vállalat közleménye szerint. A hajón utazott az óceánjárókra szakosodott riporter, Sue Bryant is, ő beszélt arról az AP-nek, hogy az egyik utas szerdán lett rosszul, ekkor kellett visszafordulniuk Barbadosra, ahonnan szombaton elindultak. 

Fotó: SONDRE SKJELVIK/AFP

Ekkor a hatóságok az egész hajót letesztelték, és első körben öt fertőzöttet találtak. Az óceánjáró elvileg egy egyhetes körutazásra ment volna, de ebből végül semmi nem lett. 

A hajót üzemeltető norvég székhelyű SeaDream Yacht Club egyelőre nem árulta el, hogy a további tesztkörökben végül hány tényleges fertőzött volt a hajón. Az utasok csak egy negatív PCR-teszt után hagyhatják el a hajó fedélzetét, de már a kikötőben újra tesztelik őket a barbadosi hatóságok. 

Bryant beszélt arról is, hogy a hajón nagyon szigorú higiéniás szabályokat vezettek be az indulás előtt, de a vírus mégis terjedni kezdett. 

Az óceánjáról piacát rendkívül megviselte a járvány, miután a járvány kitörésekor több hajón is vesztegzárat kellett elrendelni az utasok és a személyzet körében terjedő vírus miatt. Azóta a legtöbb társaság szinte teljesen leállította a szolgáltatását. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.