Lukasenkát nem érdeklik az EU által kivetett szankciók

külföld
2020 november 14., 06:30

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök külföldi sajtónak adott pénteki interjújában kijelentette, hogy tapasztalt politikus, és több éven át állt szankciók hatálya alatt, ezért az Európai Unió, amely ellene és 14 másik magasrangú tisztségviselő ellen célzott büntetőintézkedéseket rendelt el, semmit sem tehet ellene.

„Bizonyára megértik, hogy nem az első évemet töltöm a politikában, lehet, hogy túlságosan régóta csinálom már. Ez az érem egyik oldala, a másik, hogy van elég tapasztalatom, több éven át voltam szankciók hatálya alatt” - mondta Lukasenka, amelyet az SZTV fehérorosz televízió is közvetített.

Kijelentette, hogy szankcióktól csak a tolvaj politikusok tartanak, akik pénzüket országaik határán túl helyezték biztonságba. Mint mondta, rajta nem lehet ilyen fogást találni.

Az EU szankcióinak értelmében a szankciós listán lévő személyek nem utazhatnak be az EU-ba, és az unióban fellelhető pénzeszközeiket befagyasztják. A listán Lukasenka fia, Viktor is helyet kapott.

Lukasenka hevesen bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, amiért méltatlan módon követte az Európai Uniót a szankciók elrendelésében és válasz szankciókkal fenyegette meg a kijevi vezetést. Mint mondta, az orosz vezetés állandóan azt kérdi tőle, miért van még nyitva az Ukrajnával közös határ, amelyen keresztül ukránok szankciók hatálya alá eső termékeket szállítanak az orosz piacra.

„És ti szankciókat vezettek be ellenünk? Térjetek észhez! Legyetek résen, hogy ne zárjuk le a határt az ukrán termékek előtt” - hangsúlyozta.

Lukasenka beszélt arról is, hogy országa sosem fog lemondani az együttműkődésről Oroszországgal.

„Sosem árultam el a fehérorosz-orosz közös érdekeket, sem a megbízható, tisztességes politikusokat, sem Jelcint, sem Putyint” - tette hozzá.

Lukasenka egyben kijelentette, hogy nem fog a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel tárgyalni. Mindemellett jelezte, hogy hajlandó az ellenzék Fehéroroszországban maradt tagjaival a párbeszédre.

Lukasenka szót ejtett arról is kénytelen volt a hadsereg személyi állományának felét a nyugati határokhoz átirányítani, mert az utóbbi időben NATO csapatok fokozott jelenlétét tapasztalták Fehéroroszország nyugati határai mentén. Nagyra méltatta Oroszország, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségét és állásfoglalását a kialakult helyzetben.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. A tiltakozók az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, tiszta és szabad választások kiírását követelik. Az EU a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el legitim képviselőnek.

Az Európa Unió november 6-án szankciókkal sújtotta Lukasenka elnököt és további 14 magas rangú fehérorosz tisztviselőt az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt. (MTI)