Lukasenka és legidősebb fia felkerültek az EU szankciós listájára

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az Európai Unió Tanácsa ma 15 fehérorosz tisztviselőt vett fel az EU szankciós listájára, köztük Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt és legidősebb fiát, Viktor Lukasenkát is, aki nemzetbiztosági tanácsadói szerepet tölt be a fehérorosz kormányban.

Ezzel összesen már 59 személy van a listán, akik felelőssé tehetők az elnökválasztást követő tüntetéssorozat során alkalmazott, tüntetők és politikusok elleni erőszakért. A szankcionáltak nem utazhatnak be az EU-ba, és az unióban fellelhető pénzeszközeiket befagyasztják. Ezen kívül uniós polgároknak és a vállalatoknak tilos pénzeszközöket a felsoroltak számára rendelkezésre bocsátani.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék és az unió szerint a választások nem zajlottak tisztességes keretek között. Az EU Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehéroroszok legitim képviselőjének.

A listát itt lehet megtekinteni.

(hvg.hu)