Lukasenka és legidősebb fia felkerültek az EU szankciós listájára

külföld
2020 november 06., 17:20

Az Európai Unió Tanácsa ma 15 fehérorosz tisztviselőt vett fel az EU szankciós listájára, köztük Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt és legidősebb fiát, Viktor Lukasenkát is, aki nemzetbiztosági tanácsadói szerepet tölt be a fehérorosz kormányban.

Ezzel összesen már 59 személy van a listán, akik felelőssé tehetők az elnökválasztást követő tüntetéssorozat során alkalmazott, tüntetők és politikusok elleni erőszakért. A szankcionáltak nem utazhatnak be az EU-ba, és az unióban fellelhető pénzeszközeiket befagyasztják. Ezen kívül uniós polgároknak és a vállalatoknak tilos pénzeszközöket a felsoroltak számára rendelkezésre bocsátani.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék és az unió szerint a választások nem zajlottak tisztességes keretek között. Az EU Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehéroroszok legitim képviselőjének.

A listát itt lehet megtekinteni.

(hvg.hu)