Egy tüntető tanár halála miatt vonultak utcára Minszkben

2020 november 15., vasárnap 15:10

Vasárnap reggel tüntetések kezdődtek Minszkben, a fehérorosz hatóságok könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták a tömeget, és több tucat tüntetőt vettek őrizetbe.

A megmozdulások azután vettek újabb lendületet, hogy szerda éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Raman Bandarenka 31 éves tanárt és festőművészt. Mire a férfi családja kiderítette, hogy hol van, kómában feküdt a városi kórházban. Az MTI tudósítása szerint Bandarenkát a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal szállították kórházba. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.

Fotó: STRINGER/AFP

A fehérorosz belügyminisztérium szerint Bandarenka civilekkel dulakodott, és így sérült meg. Lukasenka részvétét fejezte ki a családnak, és "őszinte, pártatlan" vizsgálatot rendelt el az ügyben. A család szerint viszont a férfi őrizetbe vétele után szerezte a halálát okozó súlyos sérüléseket.

"Minden, ami történt vele, azután történt, hogy elhurcolták a térről"

- nyilatkozta egy családtag a Guardian szerint.

Helyszíni beszámolók szerint vasárnap a rendőrség gumilövedékekkel igyekezett feloszlatni a férfi halála miatt tüntető tömeget, az Interfax orosz hírügynökség pedig azt közölte, hogy a Puskinszkaja metróállomásnál könnygázt is bevetettek.

Fotó: STRINGER/AFP

A városban leállt a mobilinternet-szolgáltatás, és az AFP francia hírügynökség újságírói szerint a tüntetés előtt körülbelül 15 metrómegállót lezártak. A Twitterre kirakott videók szerint tüntetések kezdődtek Breszt városában is.

"Lukasenka könnygázt, gránátokat és lőfegyvereket vetett be a tüntetők ellen. Sokan megsebesültek"

- közölte Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Twitteren.

Fotó: STRINGER/AFP

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. A tüntetések kezdete óta több ezer embert letartóztattak.

(MTI, Guardian)