Világrekord: 1,6 millió eurót fizettek egy postagalambért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Minden korábbinál magasabb áron, 1,6 millió euróért (572 millió forint) kelt el egy postagalamb egy most véget ért online belgiumi aukción.

A New Kim nevű, 3 éves belga versenygalambért már a múlt héten tettek a korábbi, 1,252 millió eurós rekordot meghaladó ajánlatokat, de a leütési ár ma, az utolsó félórában szökött igazán fel két szenvedélyes licitáló, a Super Duper és a Hitman fedőnevű kínai gyűjtő párharca nyomán.

A korábbi rekordot egy másik belga versenygalamb, Armando állította fel 2019 márciusában.

Nikolaas Gyselbrecht, a Pipa aukciósház alapítója és vezetője különösen meghökkentőnek nevezte az új rekordot, hiszen New Kim nőstény madár, márpedig a hím galambokért szoktak magasabb árat adni. Hím madár volt Armando is, a tavalyi győztes.

New Kim 2018-ban elnyerte a legjobb fiatal postagalamb címet Belgiumban, és rögtön fel is hagyott a versenyzéssel, de mivel a galambok általában 10 éves korukig szaporodnak, a madár még sok éven át költhet ki értékes csibéket – mondta el a postagalamb-szakértő.

A licit 200 euróval kezdődött november 2-án, de egy dél-afrikai csoport 90 percen belül 1,31 millió euróra tornászta fel az árát. „Totálisan le vagyunk döbbenve” – közölte a galamb belga tenyésztője.

A postagalambsport iránti kínai rajongás egyre magasabbra hajtja fel a versenygalambok árát, és különösen nagy a kereslet a versenysport hagyományos szívéből, Belgiumból származó postagalambok iránt.

Nikolaas Gyselbrecht szerint a lakosság számához viszonyítva sehol másutt a világon nincs olyan sok rajongója a postagalambsportnak, mint Belgiumban, ahol kb. 20 ezren versenyeznek egymással magas színvonalon. A II. világháború után még 250 ezer tagja volt a postagalamb-szövetségnek.

A sportág hagyományosan a kisemberek hobbijának számított, és pár éve még hanyatlani látszott, de az új elit egyes tagjai, főleg külföldiek, beleszerettek a galambröptetésbe, és új életet leheltek a haldokló ágazatba. A tapasztalat belgiumi tenyésztők manapság olyan árakat érhetnek el, amilyenekről egy évtizede még álmodni sem mertek volna. Egy olyan klasszisú galambért, mint New Kim, 10 éve még csak a tizedét adták volna.

Egy zágrábi illetőségű galamb a 444 szerkesztősége előtt 2017. június 6-án.Fotó: Király András

A versenygalambok fő felvevőpiaca Kína, ahol több 10 millió eurót lehet nyerni a postagalambversenyeken.

Az egyik legsikeresebb tenyésztő, a 76 éves Gaston Van de Wouwer felhagyott a galambtenyésztéssel, és a mostani aukción áruba bocsátotta mind a 445 madarát, amik együttesen 5 millió euróért (1,78 milliárd forint) keltek el.

Az aukció második része hétfőn fejeződik be, de már nem kerül piacra olyan postagalamb, aminek az ára vetekedhetne New Kimével. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!