Világrekord: 1,6 millió eurót fizettek egy postagalambért

2020 november 15., vasárnap 16:01

Minden korábbinál magasabb áron, 1,6 millió euróért (572 millió forint) kelt el egy postagalamb egy most véget ért online belgiumi aukción.

A New Kim nevű, 3 éves belga versenygalambért már a múlt héten tettek a korábbi, 1,252 millió eurós rekordot meghaladó ajánlatokat, de a leütési ár ma, az utolsó félórában szökött igazán fel két szenvedélyes licitáló, a Super Duper és a Hitman fedőnevű kínai gyűjtő párharca nyomán.

A korábbi rekordot egy másik belga versenygalamb, Armando állította fel 2019 márciusában.

Nikolaas Gyselbrecht, a Pipa aukciósház alapítója és vezetője különösen meghökkentőnek nevezte az új rekordot, hiszen New Kim nőstény madár, márpedig a hím galambokért szoktak magasabb árat adni. Hím madár volt Armando is, a tavalyi győztes.

New Kim 2018-ban elnyerte a legjobb fiatal postagalamb címet Belgiumban, és rögtön fel is hagyott a versenyzéssel, de mivel a galambok általában 10 éves korukig szaporodnak, a madár még sok éven át költhet ki értékes csibéket – mondta el a postagalamb-szakértő.

A licit 200 euróval kezdődött november 2-án, de egy dél-afrikai csoport 90 percen belül 1,31 millió euróra tornászta fel az árát. „Totálisan le vagyunk döbbenve” – közölte a galamb belga tenyésztője.

A postagalambsport iránti kínai rajongás egyre magasabbra hajtja fel a versenygalambok árát, és különösen nagy a kereslet a versenysport hagyományos szívéből, Belgiumból származó postagalambok iránt.

Nikolaas Gyselbrecht szerint a lakosság számához viszonyítva sehol másutt a világon nincs olyan sok rajongója a postagalambsportnak, mint Belgiumban, ahol kb. 20 ezren versenyeznek egymással magas színvonalon. A II. világháború után még 250 ezer tagja volt a postagalamb-szövetségnek.

A sportág hagyományosan a kisemberek hobbijának számított, és pár éve még hanyatlani látszott, de az új elit egyes tagjai, főleg külföldiek, beleszerettek a galambröptetésbe, és új életet leheltek a haldokló ágazatba. A tapasztalat belgiumi tenyésztők manapság olyan árakat érhetnek el, amilyenekről egy évtizede még álmodni sem mertek volna. Egy olyan klasszisú galambért, mint New Kim, 10 éve még csak a tizedét adták volna.

Egy zágrábi illetőségű galamb a 444 szerkesztősége előtt 2017. június 6-án. Fotó: Király András

A versenygalambok fő felvevőpiaca Kína, ahol több 10 millió eurót lehet nyerni a postagalambversenyeken.

Az egyik legsikeresebb tenyésztő, a 76 éves Gaston Van de Wouwer felhagyott a galambtenyésztéssel, és a mostani aukción áruba bocsátotta mind a 445 madarát, amik együttesen 5 millió euróért (1,78 milliárd forint) keltek el.

Az aukció második része hétfőn fejeződik be, de már nem kerül piacra olyan postagalamb, aminek az ára vetekedhetne New Kimével. (MTI)