1275 menedékkérő érkezett a Kanári-szigetekre a hétvégén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Összesen 1275 migráns érkezett a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre a hétvégén – közölte a spanyol parti őrség.

Az idén tízszeresére nőtt az afrikai kontinensről érkező migránsok száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, amik 100 km-re vannak Marokkó nyugati partvonalától.

A bevándorlókat szállító bárkák a legtöbbször Marokkóból, Mauritániából, illetve a kb. 1500 km-rel délebbre található Szenegálból indulnak. Az idén az aszályok, a koronavírus-járvány, a szegénység, a munkanélküliség és az erőszak elől menekülő kb. 17 ezer menedékkérő választotta ezt a veszélyes tengeri útvonalat. 2006-ban a számuk meghaladta a 30 ezret.

A legtöbb embert Gran Canaria Arguineguin kikötőjébe viszik regisztrálni és koronavírus-tesztelésre.

Sok menedékkérő hetek óta hevenyészett sátortáborban él a kikötőben. A hatóságok bejelentették, hogy bezárják a sátortábort és egy befogadóközpontot hoznak létre, de az még nem kezdett el működni.

A spanyol hadsereg csütörtökön közölte: menekülttábort húztak fel kétszáz ember elszállásolására a Barranco Seco településen.

A spanyol hatóságok 2006 óta fokozzák a határvédelmet, így az érkezők száma évente pár száz főre apadt. A Földközi-tengeren bevezetett szigorú intézkedések és a koronavírus járványa miatt kialakult gazdasági nehézségek miatt újabban viszont megint többen próbálkoznak. (MTI, címlapi illusztráció: Desiree Martin/AFP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!