Az örmény miniszterelnök elismeri a felelősségét a hegyi-karabahi vereségért, de nem mond le

háború
2020 november 16., 10:32

Magát tartja felelősnek az örmény miniszterelnök a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetért, az ott Azerbajdzsántól elszenvedett vereségért, de nem hajlandó lemondani, közölte Nikol Pasinján hétfői videokonferenciáján.

photo_camera Nikol Pasinján Fotó: TIGRAN MEHRABYAN/AFP

Az örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-én megállapodott a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Az egyezség értelmében Örményországnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, általa megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a demarkációs vonal és a korridor mentén.

Az örmény védelmi minisztérium, valamint az örmény vezérkar képviselői bejelentették, hogy végrehajtják a megállapodásban rögzített feltételeket. Egyben felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjon az örményországi belpolitikai helyzetet kezelhetetlenné tevő cselekményektől.

photo_camera Fotó: Alexey Kudenko/Sputnik via AFP

Pasinján szerint az örmény fegyveres erők azért szenvedtek vereséget Hegyi-Karabahban, mert nemcsak az azeri hadsereggel, de a török légierővel, továbbá a Közel-Keletről érkezett zsoldosokkal is harcolniuk kellett.Az örmény hatóságok számtalan alkalommal bejelentették, hogy Törökország bekapcsolódott a hegyi-karabahi konfliktusba. Jereván hírt adott arról is, hogy az azeri erők oldalán török katonák harcolnak, és Ankara vállalta a légi harcok vezénylését, továbbá terroristákat dobott át Hegyi-Karabahba Szíriából és Líbiából.

Az örmény kormányfő megemlítette, hogy a harcok folyamán az örmény erők néhány száz katonája és tisztje eltűnt Hegyi-Karabahban. Hozzátette, hogy gyásznapot rendelnek el, amikor megtalálják az elesettek holttestét.

A harcok lezárásáról aláírt megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy az el nem ismert Arcah (Hegyi-Karabah Köztársaság) védelmi erői megőrzik jelenlegi státusukat, és tovább kell erősödniük. Örményország a terület szuverenitásának szavatolója marad.

Pasinján újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy nem akar lemondani a sikertelen harci cselekmények következtében. Ezek után egyetlen kérdés szerepel tennivalóinak napirendjén, szavatolni az ország stabilitását és biztonságát.

A kormányfő egy, a Facebookra írt üzenetében kitért a személye elleni ellenzéki tüntetésekre, valamint az elmozdítására tett kísérletre. Hangsúlyozta: az erőszak vagy az erőszakra való felhívás, különös tekintettel a fegyveres erőszakra, semmiképpen sem lehet cselekvési eszköz. „Arra számítok, hogy az ellenzék egyértelművé teszi, kizár minden erőszakos cselekedetet.”

A külföldi zsoldosok elhagyták Hegyi-Karabah területét - ezt már Szaed Hatibzade iráni külügyi szóvivő jelentette be hétfőn Teheránban tartott sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy Irán számára elfogadhatatlan, hogy külföldi harcosok tartózkodjanak a régióban.

Az iráni külügyminisztérium már november 10-én, az örmény-azeri megállapodás után arra szólított fel, hogy minden külföldi harcost vonjanak ki a Hegyi-Karabahot övező térségből. Haszan Róháni iráni elnök is bejelentette, országa nem engedi meg, hogy határaihoz terroristák közeledjenek, akikkel hosszú éveken át harcot vívtak az iráni erők. (MTI/TASZSZ/AFP)