Janez Janša azt mondta, örömmel gratulál majd az amerikai elnökválasztás győztesének, amikor eljön az ideje

külföld
2020 november 16., 14:25

A választások akkor érnek véget, ha a másik fél elismeri a vereségét, vagy ha kihirdetik a hivatalos eredményt, minden más előtte politika – mondta Janez Janša szlovén kormányfő a parlamentben az amerikai választásokkal kapcsolatban.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök
photo_camera Janez Janša március 3-án Ljubljanában. Fotó: Jure Makovec/AFP

Janša elutasította az ellenzéki képviselők bírálatait, miszerint „diplomáciai katasztrófát” okozott azzal, hogy Donald Trump amerikai elnöknek gratulált a demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben, aki mint egy-két nappal később kiderült, megnyerte a választást. Az ellenzék szerint az új amerikai kormányzat emiatt majd „mellőzni fogjat a Janša által vezetett koalíciós kormányt.

A kormányfő azt mondta, örömmel fog gratulálni a győztesnek, amikor ennek eljön az ideje, és nem fog úgy viselkedni, mint azok, akik a „médiahullámot követve” azonnal gratuláltak (pedig a szövetségese, Orbán Viktor is így tett). „Saját fejjel kell gondolkodni” – mondta Janša, aki szerint Szlovénia jó viszonyt ápol az USA-val, függetlenül attól, milyen kormány áll annak élén, így volt ez minden kormánnyal, amit vezetett, és így marad a jövőben is.

Janša másfél hete „érdekesnek” nevezte az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését, azt írta, a bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest. „Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még meg sem kezdték eljárásaikat, ennek ellenére a fősodorhoz tartozó média győztest hirdetett. Ez ám a jogállamiság!” – írta Janša a Twitter.

Janša a november 3-i választások utáni napon azt írta: „elég egyértelmű”, hogy az amerikaiak Trumpot választották meg újabb 4 éves ciklusra az USA elnökének. A miniszterelnök egyben gratulált a Republikánus Pártnak az elért „erőteljes eredményhez”.

link Forrás

Janša 10 nappal a választások előtt a Twitteren támogatásáról biztosította, és győzelemre buzdította Trumpot Bidennel szemben. „Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak – jobban, mint valaha – erős Egyesült Államokra van szüksége. Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!” – írta akkor Janša. (MTI)