Merkel és az EU vezetői megvitatják, hogyan kezeljék a magyar vétót

eu
2020 november 16., 13:48

A Bruxinfo információi szerint Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel tanácsi elnök a háttérben már elkezdte az egyeztetéseket arról, hogy mit kezdjenek a kilátásba helyezett, az EU költségvetését elutasító magyar és lengyel vétóval. A három európai vezető közösen próbálják győzködni Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt, hogy legyenek rugalmasabbak.

Mint arról hétfő reggel részletesen beszámoltunk, a két tagállam elfogadhatatlannak tartja a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU költségvetésébe. Budapest és Varsó úgy akadályozná meg a szankció lehetőségét, hogy elutasítják az EU következő hét évére szóló költségvetést, és a benne foglalt 750 milliárdos gazdaságélénkítő csomagot.

Angela Merkel és Orbán Viktor.
photo_camera Angela Merkel és Orbán Viktor. Fotó: OLIVIER HOSLET/AFP

Egyelőre az látszik, hogy:

  • A tagállamok minősített többsége egyetért a jogállamisági mechanizmussal, és készek elfogadni azt a változatot, amiben a német tanácsi elnökség az Európai Parlament delegációja megegyezett.
  • Ha ez a javaslat átmegy a Tanácson, akkor a magyar kormány megvétózza a teljes költségvetést, ezt hétfőn Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette a Reutersnek.
  • A lengyel kormány pozíciója még nem egyértelmű, lehet hogy ők csak a gazdaságélénkítő csomag esetében vétóznának.
  • De a mostani állás szerint ez is mindegy, mert a német elnökség egyelőre nem akarja szétválasztani a csomagot a költségvetéstől, és ha ez így marad, akkor nincs érdemi jelentősége annak, hogy a lengyelek mit vétóznak, mert az egész tervet ők is megbuktathatják.
  • Az Európai Parlament továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ha gyengülnek a mechanizmus feltételei, akkor az EP-képviselők vétózzák meg a költségvetést.

Ha nem lesz költségvetés, akkor a 2020-as kifizetési szabályok maradnak érvényesek 2021-ben is, vagyis az EU nem áll le. Viszont a mentőcsomag indítása elmaradna ebben az esetben, ami nagyon komoly gazdasági károkat okozna egész Európának. Éppen ezért komoly nyomás alá helyezhetik a tagállamok és az EU-s vezetők a magyar és a lengyel kormányt, hogy legyenek engedékenyebbek.

Komolyabb fordulat legközelebb csütörtökön várható, amikor az EU-s miniszterelnökök videó-konferenciát tartanak. Az eredeti téma a járvány kezelése lett volna, de biztosan a költségvetési vita lesz a mostani állás szerint a legfontosabb kérdés.