Rejtett hibákra bukkantak a Nyugati felújítása közben

Budapest
2020 november 16., 10:46

Folytatódik a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása, de amint azt a MÁV közleményben tudatta, a bontások során felszínre kerültek olyan azonnali beavatkozást igénylő hibák, amik a közel ötven évvel ezelőtti utolsó felújítás óta rejtve voltak. Az örökségvédelem alatt álló épület most feltárt valós állapota miatt előre nem látható pót- és többletmunkákat kellett elrendelni. Emellett jövő nyáron a MÁV felújításokat is végez a csarnokban. Az újranyitás 2021 nyár végére várható. A teljes tetőszerkezet felújításának 2022. második negyedévig tervezett határideje nem módosul.

A Nyugati tetőfelújítása során láthatóvá váltak olyan szerkezeti repedések, valamint a csapadékot levezető csatornák súlyos korrodálódásai, amelyek miatt akadálytalanul áztak a falak. Az örökségvédelmi szervezettel egyeztetett módon a belső falazatot teljes, 1210 négyzetméteres területen felújíttatja a vasúttársaság. A rejtett műszaki rendellenességek között jelentkezett egy további, örökségvédelmi szempontból is mérvadó probléma: a belső lábazati kövek annyira erodáltak, hogy már nem javíthatók, ezért teljes felújításra kerül sor 280 négyzetméteren. A csapadékvíz a nyílászárókat is tönkretette, emiatt 75 ablakot és ajtót is fel kell újítani. Azokat felújítás során újra az eredeti barna színre festik.

Jövő nyáron a csarnokban új utastájékoztató ledfal épül és az információs táblákat is egységesítik. A peront újraaszfaltozzák; a sérült vagy hiányzó üvegeket pótolják; a felületeket graffiti-mentesítik. Új és felújított, egységes kinézetű padokat, peronbútorokat helyeznek ki. Javítják a márvány- és kőburkolatokat, mellvédeket, lépcsőkorlátokat. A Teréz körút felől rámpa segítségével akadálymentesen lesznek megközelíthetők a pénztárak; a MÁV-START pedig 2021-ben összesen 27 jegykiadó automatát telepít a pályaudvarra.