1600 fős rendőrségi bevetés csapott le a drezdai műkincsrablókra Berlinben, 3 letartóztatás és 0 megtalált műtárgy az eredmény

külföld
2020 november 17., 11:42

Gigantikus rajtaütést hajtott végre a német rendőrség Berlinben a 2019 novemberében történt nagy drezdai műkincsrablás elkövetőit és az akkor eurómilliárdos tételben ellopott történelmi ékszereket keresve, írja a Guardian.

Az eredmény mérsékelt siker: az akcióban részt vevő mintegy 1600 rendőr 18 helyszín, lakások, garázsok és autók átkutatása után három, a rablással gyanúsítható embert ugyan letartóztattak, de a keresett műkincsek közül egyet sem találtak meg. Az egyszerre több helyszínen - de főleg a dél-berlini Neuköllnben - kivitelezett rajtaütés közben komoly forgalmi fennakadásokat okozott a város életében.

A három rablással és gyújtogatással gyanúsított német állampolgárt még ma, kedden meghallgatja a nyomozáshoz kirendelt bíró. A gyújtogatást a rablók még azelőtt követték el, hogy betörtek volna a múzeumként működő, világhírű drezdai uralkodói palotába, a Residenzschlossba. Hogy a környék áramellátását kiiktassák, felgyújtották egy az épület közelében található áramelosztó állomást.

A nyomozati iratok szerint a rablók három ékszeres vitrint fejszés betörése után, három értékes 18. századi ékszeregyüttes 11 különleges darabját vitték el, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.