A járvány miatt megdrágult a kesztyű

Alaposan megdobta a járvány a gumikesztyűk árát. A G7 összeállítása szerint egy budapesti állatorvosi rendelő tavaly 1300, márciusban 2250, most pedig 4000 forintért tud beszerezni száz darabot. 

A malajziai Top Glove gyáraFotó: MOHD RASFAN/AFP

Nemcsak az egészségügy, hanem az élelmiszeripar és a lakossági felhasználás is pörgeti a keresletet. Egy nyári becslés szerint 2020-ban világszerte 585 milliárd egyszer használatos gumikesztyűre lehet szükség, miközben csak 370 milliárdot tudnak gyártani. 

A maszkokkal ellentétben a kesztyűk hiányát nem lehet otthoni varrással pótolni, és a gyárak kapacitásbővítése is 10-11 hónapot vesz igénybe. Vagyis 2021 második negyedéve előtt aligha lesz elég kesztyű a piacon.

A délkelet-ázsiai nagy gyártók viszont több milliárdos nyereséget könyvelhetnek el a helyzetnek köszönhetően. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.