A járvány miatt megdrágult a kesztyű

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Alaposan megdobta a járvány a gumikesztyűk árát. A G7 összeállítása szerint egy budapesti állatorvosi rendelő tavaly 1300, márciusban 2250, most pedig 4000 forintért tud beszerezni száz darabot. 

A malajziai Top Glove gyáraFotó: MOHD RASFAN/AFP

Nemcsak az egészségügy, hanem az élelmiszeripar és a lakossági felhasználás is pörgeti a keresletet. Egy nyári becslés szerint 2020-ban világszerte 585 milliárd egyszer használatos gumikesztyűre lehet szükség, miközben csak 370 milliárdot tudnak gyártani. 

A maszkokkal ellentétben a kesztyűk hiányát nem lehet otthoni varrással pótolni, és a gyárak kapacitásbővítése is 10-11 hónapot vesz igénybe. Vagyis 2021 második negyedéve előtt aligha lesz elég kesztyű a piacon.

A délkelet-ázsiai nagy gyártók viszont több milliárdos nyereséget könyvelhetnek el a helyzetnek köszönhetően. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!