A legpesszimistább előrejelzéseknél is gyorsabban olvadhat Grönland három legnagyobb gleccsere

klímaváltozás
2020 november 17., 19:58

Az eddigi legpesszimistább előrejelzéseknél is gyorsabban olvadhat Grönland három legnagyobb gleccsere, ami elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy 1,3 méterrel emelje a világ tengereinek szintjét – véli egy dán-brit kutatócsoport.

A Nature Communications tudományos folyóiratban közölt tanulmányban a kutatócsoport történelmi felvételeket és más adatok seregét használta ahhoz, hogy kiszámítsa, mennyi jeget veszített a Jakobshavn Isbrae, a Kangerlussuaq és a Helheim gleccser a 20. században.

A kutatók kimutatták, hogy a Jakobshavn Isbrae több mint 1,5 billió tonna jeget veszített 1880 és 2012 között, míg a Kangerlussuaq 1,4 billiót, a Helheim pedig 31 milliárdot 1900 és 2012 között. A jégolvadás több mint 8 mm-rel növelte globálisan a tengerek szintjét – írják a kutatók.

Shfaqat Abbas Khan, a dán Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a műholdas megfigyelések előtti időkben készült fényképek voltak a kutatók egyik eszközei, amikkel a múlt század jégveszteségét megállapíthatták. „A 19. és 20. századi történelmi mérések fontos információkat tartalmazhatnak, amik jelentősen javítják az előrejelzéseket” – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek.

2000-ig a tengerszintek emelkedését az olvadó gleccserek és az óceánok melegedő vízének tágulása okozta, de az elmúlt két évtizedben a világ legnagyobb jégmezői, a grönlandi és az antarktiszi vált a tengerszint-emelkedés legnagyobb forrásává.

photo_camera Olvadt jég Grönlandon Fotó: Steffen Ojsen/AFP

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kutatóinak előrejelzése szerint 2100-ra mintegy 30-110 cm-rel emelkedhet a tengerszint az üvegházhatású gázok kibocsátásától függően.

Az IPCC kibocsátási forgatókönyve szerint ha semmit nem teszünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért a 21. században, akkor a globális hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal nő az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ha ez lesz, a három gleccser olvadása 9,1-14,9 mm-rel emelné a tengerszintet.

A brit és a dán kutatók tanulmányukban felhívták a figyelmet arra, hogy ez a hőmérsékletnövekedés négyszerese a 20. századiénak, amikor a három gleccser már 8 milliméterrel növelte a tengerek szintjét. „Alábecsülték a legpesszimistább forgatókönyvet. A jégveszteség 3-4-szer nagyobb lehet a korábban becsültnél a három gleccser esetében” – mondta Khan.

A Nature-ben szeptemberben közzétett tanulmány készítői arra a megállapításra jutottak, hogy az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt a világ tengereinek szintje az évszázad végéig az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásával 40 cm-rel nőhet meg. (MTI)