A legpesszimistább előrejelzéseknél is gyorsabban olvadhat Grönland három legnagyobb gleccsere

Több 444 videó?
Szeretném

Az eddigi legpesszimistább előrejelzéseknél is gyorsabban olvadhat Grönland három legnagyobb gleccsere, ami elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy 1,3 méterrel emelje a világ tengereinek szintjét – véli egy dán-brit kutatócsoport.

A Nature Communications tudományos folyóiratban közölt tanulmányban a kutatócsoport történelmi felvételeket és más adatok seregét használta ahhoz, hogy kiszámítsa, mennyi jeget veszített a Jakobshavn Isbrae, a Kangerlussuaq és a Helheim gleccser a 20. században.

A kutatók kimutatták, hogy a Jakobshavn Isbrae több mint 1,5 billió tonna jeget veszített 1880 és 2012 között, míg a Kangerlussuaq 1,4 billiót, a Helheim pedig 31 milliárdot 1900 és 2012 között. A jégolvadás több mint 8 mm-rel növelte globálisan a tengerek szintjét – írják a kutatók.

Shfaqat Abbas Khan, a dán Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a műholdas megfigyelések előtti időkben készült fényképek voltak a kutatók egyik eszközei, amikkel a múlt század jégveszteségét megállapíthatták. „A 19. és 20. századi történelmi mérések fontos információkat tartalmazhatnak, amik jelentősen javítják az előrejelzéseket” – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek.

2000-ig a tengerszintek emelkedését az olvadó gleccserek és az óceánok melegedő vízének tágulása okozta, de az elmúlt két évtizedben a világ legnagyobb jégmezői, a grönlandi és az antarktiszi vált a tengerszint-emelkedés legnagyobb forrásává.

Olvadt jég GrönlandonFotó: Steffen Ojsen/AFP

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kutatóinak előrejelzése szerint 2100-ra mintegy 30-110 cm-rel emelkedhet a tengerszint az üvegházhatású gázok kibocsátásától függően.

Az IPCC kibocsátási forgatókönyve szerint ha semmit nem teszünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért a 21. században, akkor a globális hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal nő az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ha ez lesz, a három gleccser olvadása 9,1-14,9 mm-rel emelné a tengerszintet.

A brit és a dán kutatók tanulmányukban felhívták a figyelmet arra, hogy ez a hőmérsékletnövekedés négyszerese a 20. századiénak, amikor a három gleccser már 8 milliméterrel növelte a tengerek szintjét. „Alábecsülték a legpesszimistább forgatókönyvet. A jégveszteség 3-4-szer nagyobb lehet a korábban becsültnél a három gleccser esetében” – mondta Khan.

A Nature-ben szeptemberben közzétett tanulmány készítői arra a megállapításra jutottak, hogy az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt a világ tengereinek szintje az évszázad végéig az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásával 40 cm-rel nőhet meg. (MTI)