A nyíregyházi kórház közleményben háborodott fel a cikkek miatt, amelyek idézték a helyi intenzív osztály főorvosának szavait

Egészségügy
2020 november 17., 19:35

A nyíregyházi kórházban annyi a koronavírusos, hogy az intenzív osztály vezetője szerint nem tudják az elvárt, magas színvonalú ellátást biztosítani – írtuk meg többek között mi is hétfőn, miután az ATV híradójában Szűcs Attila főorvos erről beszélt.

Az ATV azután kereste meg a már négyszáz covidfertőzöttet ápoló intézmény vezetőit, hogy a kórház 5 nappal ezelőtt feltöltött egy tízperces videót a Facebookra, amiben orvosok, ápolók és mentősök beszéltek arról, hogy hogyan néz ki belülről a második hullám.

Az ilyesmi ritkaságnak számít Magyarországon, a kórházak ritkán nyilatkoznak, képek alig készülnek, az egészségügyi intézményekhez kirendelt katonák sem az információáramlást segítik, emaitt rendkívül keveset lehet megtudni a belső viszonyokról. A nyugati viszonyokat (például az olasz vagy a német sajtót) már példának sem érdemes fölhozni, de még Székelyudvarhelyen is simán lehet forgatni a kórházban.

Szűcs Attila el is mondta hétfőn az ATV-nek, hogy nem megijeszteni akarták az embereket, csak fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy komoly betegséggel áll szemben az ország, ami rendkívüli feladatokat ró az egészségügyi rendszerre.

Az egészségügyi rendszerre egyszerre óriási mennyiségű súlyos beteg érkezik, és ilyen nagy számú beteg ellátása során már nem tudjuk biztosítani azt a rendkívül magas szakmai színvonalat, az intenzív tekintetében azt a komplex intenzív ellátást, amely mellett normál körülmények mellett sok beteg meggyógyulna” – mondta a főorvos.

Kedden aztán a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház közleményben reagált ezekre a cikkekre. Mint a KESMA-birodalomba tartozó szon.hu írja, a kórház

„határozottan visszautasítja a különböző sajtóorgánumokban megjelent cikkeket, melyek az ATV-re hivatkozva azt sugallják, hogy nem tudják az elvárható szakmai színvonalon garantálni a betegellátást.”

A lap cikke szerint a kórház sajtóosztálya közölte: „A többszörös terhelés, a beáramló betegek nagy száma ellenére is korszerű eszközökkel, a világon most fellelhető legkorszerűbb terápiával biztosítjuk betegeink gyógyítását, ennek érdekében orvosaink, ápolóink mindent megtesznek.”

A közlemény így folytatja: „Ahogy Európa többi országában, Magyarországon is meredeken emelkedik a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma. Ez mindenütt a megszokottnál sokkal nagyobb terhet jelent az egészségügy számára. A dezinformációk, tudatos félretájékoztatások nem segítik az egészségügyben dolgozók munkáját, akik pedig minden egyes beteg életéért az utolsó pillanatig küzdenek. Ezek a félrevezetések megrendíthetik a betegek bizalmát az orvosokban és ápolókban, pedig jelen helyzetben erre mindenkinek nagy szüksége van. Az egészségügyi dolgozók köszönetet érdemelnek, hiszen ebben a járványidőszakban tanúsított elhivatottságuk az ellátórendszer legstabilabb pillére.”

A viszonyokra amúgy jellemző, hogy még a kormányközeli megyei lap sem tudta a cikkét a nyíregyházi kórházban készült fotóval illusztrálni.