A székelyudvarhelyi COVID-kórházban megengedték egy stábnak, hogy forgassanak az ottani állapotokról

Egészségügy
2020 november 12., 16:50

Közel fél órás riportban mutatta be a COVID-háttérkórházként működő székelyudvarhelyi kórház működését a Székelyföldi Stúdió. A filmben szereplő egészségügyi dolgozók a vírussal kapcsolatos tapasztalataik mellett arccal és névvel beszélnek a nehézségekről is.

link Forrás

Az egyik rezidens orvos elmondta, hogy a kórház 10 ágyas intenzív osztálya állandóan teljes telített, amikor üresedés van, akkor szinte rögtön küldenek egy másik kórházból intenzív terápiát igénylő beteget. Ebben az intézménybe egész Hargita megyéből, vagy akár annak határain túlról is ide hozzák a rászorulókat.

Dr. Lőrinczi Csaba igazgató elmondja azt is, hogy nem tudnak több ágyat elhelyezni abban a részlegben, ami erre van kialakítva. Másrészt nagyon speciális tudású személyzet látja el a betegeket az intenzíven, és ezt nem lehet egyik napról a másikra pótolni vagy bővíteni. Ráadásul a kórház személyzetének 10 százaléka megbetegedett vagy karanténba került. A túlterheltség miatt pedig nagyon el vannak fáradva, és kezdenek veszteni a motivációjukból, és nem látják a végét.

A beszámolóban tulajdonképpen az a legkülönösebb innen nézve, hogy elkészült. Magyarországon a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint már bergamói állapotok vannak a kórházakban, mivel hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember, de Kásler Miklós szerint szó sincs erről. Mindenesetre a magyarországi kórházak működéséről nem nagyon készült az utóbbi időben ilyen alapos riport. Az itthoni intenzív osztályok működéséreől legfeljebb csak akkor lehetett felvételeket látni, amikor Orbán Viktor bement PR-videókat forgatni.

link Forrás