A SpaceX első űrhajója megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra

űr
2020 november 17., kedd 4:21

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a SpaceX, Elon Musk privát űrhajózási társasága első üzemszerűen indított űrhajója, a Crew Dragon, fedélzetén négy asztronautával - írja az MTI.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a fél éve kipróbált Dragon Crew űrhajót három amerikai és egy japán asztronautával a fedélzetén ottani idő szerint vasárnap 19:27-kor (közép-európai idő szerint hétfő 01:27-kor lőtték ki a NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából. Startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal.

A Crew Dragon közép-európai idő szerint kedden 05:01-kor kapcsolódott az űrállomáshoz, 27 órás teljesen automatizált repülést követően. Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker és Nogucsi Szoicsi űrhajósokat az ISS-en amerikai kollégájuk, Kate Rubins üdvözölte, amikor a két legénység között létrejött az első rádiós kapcsolat. A Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson jelenleg hárman: Rubins és az orosz Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov dolgoznak.

A SpaceX egy évtized alatt kifejlesztett új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, de a vállalat közben űrturisták - például Tom Cruise színész - számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

Közben a BBC azt írja, Elon Musk elég erős üzleti napokat tudhat maga mögött: az elmúlt héten 11,3 millió dollárral sikerült növelnie magánvagyonát. Az űrutazás mellett a másik nagy üzlete, a Tesla elektromos autót gyártó cége ugyanis felkerült az S&P 500-ra, az Egyesült Államok 500 legnagyobb cégének teljesítményét figyelő részvény-indexre. A hír pedig nagy lökést adott a vállalatnak: a Tesla-részvények árfolyama 14 százalékkal emelkedett tőle, ami Musk 20 százalékos részvénytulajdona értékét a cégben 117,5 miliárd dollárra emelte. Ha ez a sikerszériája folytatódik, a dollármilliárdos hamarosan a világ harmadik leggazdagabb embere lehet.