2026-ra ígérik a dél-budai szuperkórház felépítését

Egészségügy
2020 november 18., 12:34

Megkezdődött a dél-budai szuperkórház (DBC, vagyis Dél-budai Centrum) építése, pontosabban az azt megelőző régészeti feltárás a XI. kerület Dobogó városrészén lévő mezőn, amit a kormány 4,4 milliárd forintért vásárolt meg.

A Blikket beengedték a területre, hogy fotókat készíthessenek, a lap azt írja, ha minden jól megy, a kórházat 2026-ban adják át. Az intézményben a tervek szerint 1,2 millió embert látnak majd el, a kórházban közel háromezren dolgoznak majd. Az eddigi feltárás során egyelőre nem találtak régészeti leletet, de háborús gránátot vagy lőszert sem.

„A területen folyó vizsgálatok nem igazolták azt a korábbi véleményt, mely szerint a DBC építési területét tőzeg láp borítja. Az előzetes geológiai vizsgálat eredményét megerősítették a régész szakemberek is. Egyes helyeken közel öt méteres magasságig borítja építésből kitermelt föld a területet” – idézi a Blikk Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízottat.

A beruházás már évek óta húzódik, a gigakórházat először az Etele térre tervezték, csak később lett az M1-M7-es autópályák bevezető szakasza melletti Dobogó a helyszíne, amit sokan bíráltak, mert egyelőre nincs közművesítve és tömegközlekedéssel is nehezen megközelíthető része a városnak.