Jelentősen megnövelte a halálozási statisztikát a járvány október közepén

járvány
2020 november 18., 15:11

Az idősek körében jelentősen, de több korosztályban is megnőtt az elmúlt évekhez képest a halálozások száma Magyarországon október közepén. A Központi Statisztikai hivatal a 43. hétnél (október 19-25.) jár az összes magyarországi haláleset adatainak feldolgozásában.

Az elmúlt öt év halálozási átlaga a 43. héten 2413 volt. Idén ennél 403-mal többen, 2816 hunytak el. Ez 17 százalékos emelkedés.

Ráadásul ez a szám még magasabb lehet, a mostani ugyanis csak gyorsjelentés, utólag tisztítatni szokták a számokat. (A múlt heti, még a 42. hétről szóló jelentésben szereplő 2623-as halálozási adat például utólag 38-cal nőtt.)

link Forrás

Már a múlt héten látszott, hogy a járvány október közepén markáns nyomot hagyott a magyarországi halálozási statisztikákon. Különösen kiugró a friss adatokban az idősek körében az emelkedés.

A 65-79 éves korosztályban 28 százalékkal többen hunytak el most, mint ami az elmúlt öt év átlaga.

(Ugyanakkor éppen ez a korosztály az, ahová a Ratkó-gyerek nagy része belépett most, így többen is vannak, mint tavaly, ez is növelhette a halálozási arányt az idősebbeknél.)

A Központi Statisztikai Hivatal jelentésében nincsenek feltüntetve a halálokok. Azt viszont az operatív törzs napi jelentéséből lehet tudni, hogy a 43. héten 299 haltak meg. Ezek a napi jelentések, amikben lehetnek csúszások, ahogy a KSH is utólag frissíti a számait. Mint említettük, a 43. hét éves átlaga és a mostani 43. hét között 403 a különbség.

Ha csak az operatív törzs napi jelentésben lévő 299 áldozattal számolunk, akkor a 43. héten elhunytak 12,4 százaléka már valamilyen módön kötődött a járványhoz.

Ráadásul október közepe óta az áldozatok száma több nőtt, az elmúlt két hétben meghaladta a heti 600-at. Vagyis az összes halálozáson belül a koronavírussal összefüggő halálesetek aránya jelentősen, akár 25 százalékra is megemelkedhetett azóta (az éves átlagban a 43. és a 45. hét között jelentős különbség nincs). Az erről szóló jelentéseket is figyeljük majd a következő hetekben.