Majdnem 90 ezer szexuális zaklatásról tettek bejelentést az amerikai cserkészszövetség ellen augusztus óta

bűnügy
2020 november 18., 07:53

Első olvasásra nyomdahibának tűnő, ám valódi számot tettek közzé Amerikában: az e hét hétfői határidőig 90 ezer, eddig nem ismert szexuális zaklatási ügyet jelentettek be az áldozatok az amerikai cserkészszövetség csődeljárásának részeként.

A Boy Scouts of America csődeljárásnak elemeként a fénykorában 4, de ma is 2 millió tagot számláló szervezetnek augusztusban országos reklámkampányt kellett indítania annak közlésére, hogy akit cserkeszként szexuálisan zaklattak, az november 16-áig jelentkezzen.

Erre azért volt szükség, mert az eljárás során a szervezet megmaradt vagyonából kompenzációs alapot hoznak létre azok kifizetésére, akiknek a vádjai bebizonyosodnak.

A csődhelyzet ugyanis eleve azért következett be, mert a BSA még 2010-ben elvesztett egy komoly kártérítéssel járó zaklatási pert, majd kénytelen volt nyilvánosságra hozni 20 ezer oldalnyi dokumentumot, amik arról tanúskodtak, hogy a szervezet a múltban hogyan tussolta el a tudomására jutott eseteket.

Az ügyben eljáró ügyvédcsapatba tartozó Andrew Van Arsdale szerint a zaklatás a BSA-nál nem deviancia, hanem “ki nem mondott norma” volt. Az ügyvéd szerint a jelenség elterjedtségét mutatja, hogy a friss bejelentések túlnyomó többsége olyan cserkészeket vádol zaklatással, akik az előbb említett 20 ezer oldalnyi anyagban sem szerepeltek, vagyis a BSA egyáltalán nem is tudott a tetteikről. Amik között ugyanúgy előfordult konkrét nemi erőszak, illetlen tapogatás és a gyerekek pornónézére való kényszerítése.

“Nagyon elszomorít minket, hogy hány ember életét befolyásolta a cserkészkedés közben elszenvedett zaklatás, ugyanakkor megindító a most előállók bátorsága. (...) Nagyon sajnáljuk”

- reagált a BSA az ügyről író amerikai Axiosnak.