Nyugtatókat kevert a hároméves kislánya cumisüvegébe, hogy felvetesse a kórházba

Vádat emeltek egy kecskeméti nő ellen, aki úgy akarta elérni, hogy a hároméves lányát felvegyék a kórházba, hogy nyugtatókat kevert a cumisüvegébe, olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleményében. 

A vádirat szerint az öt kiskorú gyermeket nevelő nő 2020. március 20-án többször betelefonált a kecskeméti kórházba, hogy a hároméves kislánya otthon belázasodott, ezért szeretné kórházi ellátását kérni. A járványügyi helyzet miatt az orvosok azt javasolták, hogy otthon csillapítsa a gyermek lázát és beszéljen a háziorvosával, a vádlott azonban hajthatatlan volt.

Délután három óra körül azzal hívta fel a mentőket, hogy a kislány lázas és fél óránként elájul, ezért a mentők a kislányt és az anyát beszállították a kórház gyermekgyógyászati osztályára. A kezelőben az ügyeletes orvos megvizsgálta a kisgyermeket, aki nem volt lázas, jó állapotban volt. Az orvos tájékoztatta az anyát, hogy ha kórházi ellátásra nem lesz szükség, akkor az ambuláns ellátás után hazaengedik őket.

Az anya ennek ellenére többször mondta, hogy a gyermek otthon háromszor is összeesett, ezért mindenképpen szeretne a gyermekével a kórházban maradni. Hívás nélkül visszament a gyermekkel a kezelőbe és a tünetmentes kislányt vízzel locsolta, majd egyre agresszívebben követelte, hogy a gyermeket tartsák a kórházban. Azt is mondta, hogy bármit elkövet, hogy ne küldjék haza. Ezután – miközben a folyosón várakoztak – az anya a nála lévő nyugtatóból 8-9 szemet a kislány cumisüvegében lévő baracklébe kevert azért, hogy a sértett rosszullétre utaló tüneteket produkáljon és a kórházban maradhassanak.

A gyermek rövidesen ivott is a cumisüvegből és rosszul lett, elvesztette az eszméletét. Az orvosok az előzmények miatt mérgezésre gyanakodtak és azonnal elkezdték a kislány intenzív ellátását. Szerencsére a gyermek a kezelés hatására mintegy fél óra után visszanyerte az eszméletét. A kórház a mérgezés miatt értesítette a rendőrséget és a gyermekvédelmet, a helyszínre érkező rendőrök a vádlottól le is foglalták a nyugtatót. A kislány az ellátása megkezdésekor életveszélyes állapotban volt. Ha nem kapott volna időben szakszerű orvosi segítséget, nagy eséllyel megfulladhatott volna.

A főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. Az ügyész azt is indítványozta, hogy a bíróság kobozza el a mérgezéshez felhasznált nyugtatót és szüntesse meg a vádlott szülői felügyeleti jogát a sértett esetében. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.