113 millió dollárt fizet az Apple, mert lassította a régebbi Iphone készülékeit

gazdaság
2020 november 19., 06:06

Három év jogi vita után az Apple úgy döntött, hogy inkább fizet, csak ne folytatódjon több mint 30 USA tagállam ellene indított pere. A vállalatot azért perelték be Arizonától Washington DC-ig számos tagállam főügyészei, mert 2016 és 2017 között legalább három Iphone típusát úgy állították be, hogy a rajtuk futó szoftver frissítése után a készülékek kevesebb áramot bírtak csak használni, és ezért jelentősen lelassultak.

Az Apple 113 millió dollárt, azaz több mint 34 milliárd forintot fizet ki, hogy a tagállamok elálljanak a pertől.

Az Apple azt továbbra sem ismeri el, hogy azért lassították a készülékeket, hogy így kényszerítsék az embereket új telefon megvásárlására. Azt mondják, hogy csak óvni akarták az öregedő akkumulátorokat.

Ugyanakkor egy másik, ettől független pereskedésben korábban már 500 millió dollárt adtak, amikor Iphone tulajdonosok tömegei indítottak csoportos pert a cég ellen, ugyanezért. A francia fogyasztóvédelmi hatóság pedig 27 millió dollárra büntette az Apple-t, ugyanebben az ügyben. A cég továbbá idén július és október között 25 dollárt fizetett mindenkinek, aki 2017. december 21. előtt az iOS 11.2-es vagy ennél újabb változatát használta 7-es vagy 7 Plus típusú készülékén.

Az Apple azt is megígérte, hogy többet nem csinál ilyet. (Business Insider)