11,5 milliárd forintot költött a járványos nemzeti konzultációra a kormány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kassai Dániel független 18. kerületi önkormányzati képviselő közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy mennyibe került a kormány nyári nemzeti konzultációja. 

Kassai a szerződések egy jelentős részét nem olvashatta el, és egyáltalán nem készíthetett felvételeket vagy másolatokat, de sikerült összeszámolnia a végső költségeket, amikor betekinthetett a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik szobájában a dokumentumokba.

Facebookon közzétett összesítése szerint:

  • 9 milliárd 579 millió 490 ezer 978 forint ment el a konzultáció reklámozására, és a hozzá kapcsolódó, a gazdaság újraindításáról szóló hirdetésekre.
  • 1 milliárd 700 millióba került a levelek kiküldése.
  • 200 millióba került a nyomtatás.
  • Ez összesen nagyjából 11,5 milliárd forint.

Az egész nyáron át tartó konzultáció eredményére hivatkozva a kormány nem vezetett be járványügyi korlátozásokat szeptemberben, amikor a koronavírusos megbetegedések száma emelkedni kezdett. Orbán Viktor így fogalmazott akkoriban:  "A nemzeti konzultáció alapján pontosan tudjuk, hogy mit várnak az emberek és ez nyugalmat ad. Az emberek elmondták a kérdőívekben: nem akarják, hogy leálljon az ország, azt akarják, hogy működjön. A kormánynak az a dolga, hogy olyan védekezést rakjon össze, amely megvédi az emberi életet és közben működőképes állapotban tartja Magyarországot. Ez lehetséges, van ilyen haditerv, eszerint hozzuk a döntéseinket."

Például erre a plakátra ment el a pénz.

Aztán a járvány súlyosbodása felülírta a tervet, és azóta rendkívüli veszélyhelyzet van érvényben, éjszakai kijárási tilalommal, bezártak az egyetemek és a középiskolák, az éttermek és a szórakozóhelyek, a sporttelepek és a mozik, a színházak és a könyvtárak. A kórházak pedig alig bírják a sok beteg ellátását.  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!