11,5 milliárd forintot költött a járványos nemzeti konzultációra a kormány

Kassai Dániel független 18. kerületi önkormányzati képviselő közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy mennyibe került a kormány nyári nemzeti konzultációja. 

Kassai a szerződések egy jelentős részét nem olvashatta el, és egyáltalán nem készíthetett felvételeket vagy másolatokat, de sikerült összeszámolnia a végső költségeket, amikor betekinthetett a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik szobájában a dokumentumokba.

Facebookon közzétett összesítése szerint:

  • 9 milliárd 579 millió 490 ezer 978 forint ment el a konzultáció reklámozására, és a hozzá kapcsolódó, a gazdaság újraindításáról szóló hirdetésekre.
  • 1 milliárd 700 millióba került a levelek kiküldése.
  • 200 millióba került a nyomtatás.
  • Ez összesen nagyjából 11,5 milliárd forint.

Az egész nyáron át tartó konzultáció eredményére hivatkozva a kormány nem vezetett be járványügyi korlátozásokat szeptemberben, amikor a koronavírusos megbetegedések száma emelkedni kezdett. Orbán Viktor így fogalmazott akkoriban:  "A nemzeti konzultáció alapján pontosan tudjuk, hogy mit várnak az emberek és ez nyugalmat ad. Az emberek elmondták a kérdőívekben: nem akarják, hogy leálljon az ország, azt akarják, hogy működjön. A kormánynak az a dolga, hogy olyan védekezést rakjon össze, amely megvédi az emberi életet és közben működőképes állapotban tartja Magyarországot. Ez lehetséges, van ilyen haditerv, eszerint hozzuk a döntéseinket."

Például erre a plakátra ment el a pénz.

Aztán a járvány súlyosbodása felülírta a tervet, és azóta rendkívüli veszélyhelyzet van érvényben, éjszakai kijárási tilalommal, bezártak az egyetemek és a középiskolák, az éttermek és a szórakozóhelyek, a sporttelepek és a mozik, a színházak és a könyvtárak. A kórházak pedig alig bírják a sok beteg ellátását.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.