39 fegyvertelen embert öltek meg különösebb ok nélkül ausztrál katonák Afganisztánban

Négy évig tartó belső vizsgálat után az ausztrál hadsereg beismerte, hogy a katonáik 39 fegyvertelen afgán civilt öltek meg.

A vizsgálat szerint a hadsereg egyik különleges egysége volt felelős a történtekért, ahol 2009 és 2013 között rendszeresek voltak a gyilkosságok. A csapat részben foglyokat, részben pedig földműveseket gyilkolt meg.

A 39 részletesen feltárt eset egyikében sem merült fel, hogy a katonák harci helyzetben, vagy akár támadástól tartva öltek volna. Nem lehet szó zavarról, riadalomról egyik gyilkosság előtt sem - áll a jelentésben. Ugyanakkor igyekeztek utólag vészhelyzetnek álcázni a gyilkosságokat, például fegyvereket helyeztek a halottak mellé a katonák.

Az egyik tipikus ok a gyilkolásra az volt, hogy az újoncok foglyok kivégzésével essenek át a tűzkeresztségen. A hadsereg szerint néhány erőszakos tiszt a fő felelős.

Angus Campbell, az ausztrál hadsereg főparancsnoka a belső vizsgálat eredményének ismertetésekor.Fotó: MICK TASIKAS/AFP

A gyilkosságokban a nyomozás szerint 25 katona volt érintett, és közülük 19-en kerülhetnek bíróság elé, ha a rendőrséghez átkerülő nyomozás megerősíti a hadsereg belső vizsgálatában feltártakat. A vizsgálat alatt több mint 400 tanút hallgattak ki. 

A hadsereg azt ígéri, hogy átláthatóbbá teszi a parancsnoki utasítások rendszerét, mert a tragikus esetekhez hozzájárult, hogy el lehetett kenni a gyilkosságokat. 

Jelenleg 400 ausztrál katona szolgál Afganisztánban. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.