39 fegyvertelen embert öltek meg különösebb ok nélkül ausztrál katonák Afganisztánban

külföld
2020 november 19., 07:22

Négy évig tartó belső vizsgálat után az ausztrál hadsereg beismerte, hogy a katonáik 39 fegyvertelen afgán civilt öltek meg.

A vizsgálat szerint a hadsereg egyik különleges egysége volt felelős a történtekért, ahol 2009 és 2013 között rendszeresek voltak a gyilkosságok. A csapat részben foglyokat, részben pedig földműveseket gyilkolt meg.

A 39 részletesen feltárt eset egyikében sem merült fel, hogy a katonák harci helyzetben, vagy akár támadástól tartva öltek volna. Nem lehet szó zavarról, riadalomról egyik gyilkosság előtt sem - áll a jelentésben. Ugyanakkor igyekeztek utólag vészhelyzetnek álcázni a gyilkosságokat, például fegyvereket helyeztek a halottak mellé a katonák.

Az egyik tipikus ok a gyilkolásra az volt, hogy az újoncok foglyok kivégzésével essenek át a tűzkeresztségen. A hadsereg szerint néhány erőszakos tiszt a fő felelős.

Angus Campbell, az ausztrál hadsereg főparancsnoka a belső vizsgálat eredményének ismertetésekor.
photo_camera Angus Campbell, az ausztrál hadsereg főparancsnoka a belső vizsgálat eredményének ismertetésekor. Fotó: MICK TASIKAS/AFP

A gyilkosságokban a nyomozás szerint 25 katona volt érintett, és közülük 19-en kerülhetnek bíróság elé, ha a rendőrséghez átkerülő nyomozás megerősíti a hadsereg belső vizsgálatában feltártakat. A vizsgálat alatt több mint 400 tanút hallgattak ki.

A hadsereg azt ígéri, hogy átláthatóbbá teszi a parancsnoki utasítások rendszerét, mert a tragikus esetekhez hozzájárult, hogy el lehetett kenni a gyilkosságokat.

Jelenleg 400 ausztrál katona szolgál Afganisztánban. (BBC)