A finn járványkezelés titka

külföld
2020 november 19., 18:29

Finnország kiemelkedően jól kezeli a koronavírus-járványt. Az 5,5 milliós országban eddig 19 900 esetet azonosítottak és 374 ember halt meg a vírus miatt. A hasonló népességszámmal rendelkező Dániában jelenleg 65 000 fertőzött van, Szlovákiában 91 000. Svédországban pedig majdnem tízszerannyi, 196 000 ferzőtöttet azonosítottak eddig, pedig az ország népessége a duplája csak Finnországénak.

A Deutsche Welle összeszedte, miért ennyire sikeres a finnek védekezése.

Az egyik fontos pont az volt, hogy

tavasszal nagyon gyorsan reagáltak,

mikor terjedni kezdett a vírus a világban. Két héttel hamarabb vezettek be korlátozásokat, mint a norvégok és a dánok, és elég szigorúak is voltak. Két hónapos kijárási tilalmat rendeltek el, bezárták az iskolákat és az éttermeket is.

A finnek stabil gazdasági helyzete és kormányba vetett bizalma is sokat segített, kevesen kérdőjelezték meg a korlátozó intézkedéseket. Ennek a bizalomnak lehet köszönhető az is, hogy szinte minden második ember letöltötte az applikációt, amivel a fertőzöttek kontaktjait kutatták le. És mivel a finn oktatásban eleve fontos szerepet játszanak a digitális eszközök, a diákoknak nem volt idegen az online oktatásra való átállás.

Az Európai Parlament közvéleménykutatása szerint a finnek 23 százaléka egyenesen azt mondta, hogy érezhetően javult az életminőségük a lezárásoknak köszönhetően. Ez azért lehet, mert az itt élők eleve szeretnek nagyobb távolságot tartani egymástól, és már a social distancing előtt is social distanceltek:

"Nem vagyunk túl szociálisak és szeretünk egyedül lenni"

- mondta az AFP-nek Nelli Hankonen, a Helsink Egyetem szociálpszichológusa.