Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Áramszünet volt a szegedi intenzív osztályon, ahol koronás betegeket látnak el

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szerda este áramkimaradás volt a szegedi klinika koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályán, erősítette meg értesülésünket a kórház. Fél hatkor egy elosztó berendezés kapott zárlatot, ezért automatikusan lekapcsolt az elektromos rendszer. „A műszaki hibát észlelve a műszaki ügyeleti osztály azonnal a helyszínre érkezett és kijavította a hibát” - írták. 

Az intenzív osztályokon számos életmentő berendezést működtetnek árammal, a lélegeztetőgépek mellett monitorokat, gyógyszeradagoló pumpákat. Ezeknek akkumulátoruk is van, ami töltöttségi szinttől, elavultságtól függően néhány óráig használható. 

Ez tette lehetővé, hogy a betegeket egy másik, szintén koronás betegek intenzív ellátására kijelölt épületszárnyba költöztessék. Egy intenzíves orvos szerint - aki a konkrét esetet nem ismeri - hatalmas munka ilyen kritikus állapotú betegeket mozgatni. A kórház azt írta, a betegellátásban nem történt fennakadás, 

Az épületrészt most alaposan átvizsgálják, „hogy véletlenül se ismétlődhessen meg hasonló műszaki hiba”. Ha ezzel végeznek, újra fertőzött betegeket fognak ott ellátni. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.