Koronavírus-számok Magyarországon 11.28.
Elhunytak + 152 Σ 4 516
Kórházban - 55 Σ 7 536
Fertőzöttek + 6 268 Σ 204 708
Tesztek + 21 562 Σ 1 622 765

Áramszünet volt a szegedi intenzív osztályon, ahol koronás betegeket látnak el

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szerda este áramkimaradás volt a szegedi klinika koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályán, erősítette meg értesülésünket a kórház. Fél hatkor egy elosztó berendezés kapott zárlatot, ezért automatikusan lekapcsolt az elektromos rendszer. „A műszaki hibát észlelve a műszaki ügyeleti osztály azonnal a helyszínre érkezett és kijavította a hibát” - írták. 

Az intenzív osztályokon számos életmentő berendezést működtetnek árammal, a lélegeztetőgépek mellett monitorokat, gyógyszeradagoló pumpákat. Ezeknek akkumulátoruk is van, ami töltöttségi szinttől, elavultságtól függően néhány óráig használható. 

Ez tette lehetővé, hogy a betegeket egy másik, szintén koronás betegek intenzív ellátására kijelölt épületszárnyba költöztessék. Egy intenzíves orvos szerint - aki a konkrét esetet nem ismeri - hatalmas munka ilyen kritikus állapotú betegeket mozgatni. A kórház azt írta, a betegellátásban nem történt fennakadás, 

Az épületrészt most alaposan átvizsgálják, „hogy véletlenül se ismétlődhessen meg hasonló műszaki hiba”. Ha ezzel végeznek, újra fertőzött betegeket fognak ott ellátni. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!