Karácsony Gergely: A kormány a főváros kivéreztetésébe fogott

Budapest
2020 november 19., 09:11

Karácsony Gergely Facebook-oldalán tett közzé egy Orbán Viktornak címzett levelet, ebben Budapest főpolgármestere arról ír hosszan, miért tartja rossznak az uniós költségvetés megvétózását, illetve azt, hogy elengednék az iparűzési adót és befagyasztanák a többi önkormányzati adót.

A főpolgármester azt írta, hogy „mindenkinek kutya kötelessége kivenni a részét a védekezésből, és keresni a megoldást a gazdasági bajaink mérséklésére”, de szerinte „felfoghatatlan és elfogadhatatlan”, hogy ebben a helyzetben Orbán Viktor „egyszerre indít háborút a járvány és a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcsfontosságú két szövetségese, a magyar önkormányzatok és az Európai Unió ellen”.

„Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat. Káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja”

– írja Karácsony, aki hozzátette, a kormány sorra hozza az önkormányzatokat pénzügyileg ellehetetlenítő döntéseit, „a válság miatt a Fővárosi Önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, amely a sokszorosa annak az adókiesésnek, amely a központi költségvetést érintette”. Karácsony szerint „a kormány a főváros kivéreztetésébe fogott” azzal, hogy három és félszeresére emelték a város által befizetendő adót, illetve hogy több mint a négyszeresére emelték a Fővárosi Vízművek közműadóját.

Karácsony szerint Orbán „25 milliárdért bedöntené a fővárosi közszolgáltatásokat, de lemondana 2800 milliárdról” – utalt itt a főpolgármester arra, hogy Orbán megvétózta a jogállamisághoz kötött, uniós hétéves költségvetést.