Parragh László két évre elengedné az iparűzési adót

gazdaság
2020 november 17., 05:43

Ágazattól függetlenül, a teljes mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára elengedné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Parragh László javaslata az idei és a jövő évre szól, mondta a Magyar Nemzetnek. Ezen kívül azt szeretné, ha a kormány befagyasztaná a többi önkormányzati adót, nehogy a települések azokkal pótolják a kieső bevételeket.

Parragh november 8-án javasolta először Orbán Viktornak az iparűzési adó felfüggesztését (most már teljes elengedésről van szó) és a társasági nyereségadó felére csökkentését. A miniszterelnök erre azt mondta az állami rádióban, hogy „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”.

photo_camera Parragh László Orbán Viktorral szemben november 8-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Parragh-féle terv egy nap alatt leállítaná a budapesti tömegközlekedést.

A főváros újraindítási adót szedne az ötmilliárd forint adóalap feletti cégektől, amelyeket kevésbé érint a válság, viszont kedvezményezettjei az elmúlt hónapok adózási változásainak. Az elképzelés szerint a mostani 2 százalék helyett 2,5 százalék iparűzési adót kellene fizetniük.

Parragh szerint ez elfogadhatatlan lenne, 20 szakszervezet viszont kiállt a javaslat mellett.