Lengyel miniszterelnök: Egy ilyen EU-nak nincs jövője

eu
2020 november 19., 06:32

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerda este tájékoztatta a varsói parlamentet a lengyel - magyar közös vétóról, amellyel a két ország akadályozza az EU költségvetésének elfogadását, a jogállamisági mechanizmus elleni tiltakozásul.

Morawiecki minden eddiginél keményebben szidta az EU-t. A mechanizmust a kommunista propagandához hasonlította, és bunkósbotnak nevezte, amivel az európai oligarchák a gyengébb országokat akarják igazságtalanul rendszabályozni.

"Egy ilyen EU-nak nincs jövője", mondta, majd hozzátette azt is, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt "összeomolhat az EU".

Az ellenzéki képviselők hazugnak, a nemzeti ügyek elárulójának nevezték a vitában a kormányfőt.

Mateusz Morawiecki
photo_camera Mateusz Morawiecki Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

A legnagyobb lengyel lap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztő-helyettese szerint ez volt a lengyel kormányfő első Polexit beszéde, azaz megkezdődött a lakosság felkészítése egy esetleges lengyel kilépésre. Az egyik jelentős kormánypárti portálon pedig arról jelent meg cikk, hogy a jogállamisági mechanizmus olyan Európának, mint a müncheni egyezmény volt 1938-ban, ahol Hitler elfogadtatta a nyugati államokkal a követeléseit. (notesfrompoland)