Lisztériás az Auchan szalonnája, visszahívták

ÉLET
2020 november 19., 12:34

Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett az Auchan Tuti Tipp szeletelt baconszalonna száz grammos, jövő január 31-i elálló kiszerelése, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely elrendelte a termék visszahívását.

Tájékoztatásuk szerint az Auchan áruházakban a blokk hiányában is visszatérítik a visszavitt termék vételárát. Ha valaki valamiért mégis ragaszkodna hozzá, hogy lisztériás szalonnát egyen, a Nébih azt javasolja, hogy ezt csak alapos hőkezelés után tegye.

A listeria gyakori szennyeződés az élelmiszeriparban, megbetegedést csak nagyobb mennyiségben okoz. Viszont még hűtött termékeken is el tud szaporodni.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek főként a várandós nők körében súlyos következményei lehetnek, de az érzékeny csoportba tartoznak a csecsemők, az idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek is. (Via MTI)