Megvette a Buzzfeed a Huffington Postot

Több 444 videó?
Szeretném
Buzzfeed HQ New York CityFotó: Drew Angerer/AFP

Megveszi a Huffington Postot a Verizontól a Buzzfeed - adta hírül csütörtökön a Wall Street Journal. Az üzletrészért a Buzzfeed részvényeket ad cserébe a Verizonnak, de irányítási jogot nem nyer a New York-i médiavállalatban. 

A megállapodás érdekessége, hogy a Buzzfeedet vezető Jonah Perretti annak idején - 2005-ben - jelen volt a HuffPost megalapítása során, társalapítónak mondható, most pedig egyszerre lesz a két vezető független lap vezetője, amint a tranzakció lezárul. 

Peretti akkor távozott a HuffPosttól, amikor 2011-ben az AOL 315 millió dollárért megvásárolta a céget. 

A Journal szerint a részvénycsere mellett a Verizon tőkével is beszáll a Buzzfeedbe, azaz nem egyszerű felvásárlásról van szó.  

Hanem a Buzzfeed és a HuffPost szerkesztőségei között, bár papíron függetlenek maradnak egymástól, valószínűleg lesz együttműködés, ahogy a két cég hirdetési szerződéseit is valószínűleg összefésülik majd Peretti keze alatt. 

Peretti azt nyilatkozta, hogy nagy előrelépést vár a HuffPost-tal való együttműködéstől, Arianna Huffington pedig, a HuffPost alapítója azt írta: nagy izgalommal várja Peretti visszatérését a lap vezetésébe. 

Az üzlet egyfajta előremenekülés is a felek részéről: a közösségi média elszívóereje által sújtott online hírszolgáltatókat súlyosan érintette a koronavírus-járvány, több nagy lapnál 50 százalékos nagyságrendben estek vissza hirdetői bevételek, így a Buzzfeed mellett a Vice is leépítésekre és fizetéscsökkentésre kényszerült. (Business Insider)